Last news in Fakti

11 Юли, 2022 22:03 828 3

Стартира делото за Супер Лигата и монопола върху футбола на УЕФА и ФИФА

  • супер лига-
  • уефа-
  • фифа

Едно от най-важните решения пред европейския футбол предстои скоро да бъде взето

Стартира делото за Супер Лигата и монопола върху футбола на УЕФА и ФИФА - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съд даде ход на делото по повод провалената идея за сформиране на Супер Лигата по футбол, научихме от Bloomberg.

Основателите на проекта - Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, ще се опитат да докажат, че УЕФА и ФИФА налагат монопол върху футбола, като принуждават клубовете да се състезават само в техните надпревара, а всеки опит за сформиране на паралелна надпревара бива застрашен от изключване от вече установените състезания.

От друга страна европейската и световната футболна централа са на мнение, че подобни идеи компрометират структурата на най-популярния спорт в света, като налагат несъстезателни принципи с единствена цел за генериране на средства.

За момента съм убеден, че проектът ще се поднови в следващите години“, споделя асистентът по спортно право в Лайденския университет - Бен Ван Ромпуй. Той разбира, че УЕФА и ФИФА постигнаха успех с мобилизацията си в зародиша на Супер Лигата, но тепърва предстои да се вземе решение над правомощията на двете организации, за да е ясно как ще се процедира за в бъдеще с подобни идеи.

Позицията на Европейската футболна централа е, че футболът трябва да бъде за всички и дава за пример данните от консултантската фирма Enders Analysis, които сочат, че за периода 2021-2024 г. Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите ще генерират приходи от телевизионни права в размер на €8,9 млрд. 55% от тези средства ще бъдат насочени към самите участници в състезанията, а останалите 45% са предвидени за останалите отбори по пирамидата на отделните национални шампионати.

От друга страна Супер Лигата планира да гарантира ежегодното участие на 15 отбора, които ще си разделят по-голямата част от средствата, припечелени в хода на състезанието. Предвидено е „солидарно плащане“ за националните им първенства в размер на €320 млн. годишно.

Развоят на съдебното дело не се очаква да бъде скоро. Европейският съд има за цел да даде някаква насока на събитията, като в рамките на около 6 месеца ще се произнесе. Битката обаче ще продължи още няколко години, защото със сигурност ще излезе извън рамките на футбола. Всички останали спортове ще бъдат включени в диспута, за да се вземе решение от широк международен характер, с което да се определи докъде стигат правомощията на установените федерации и какви са възможностите за сформиране на нови такива без това да лишава спортистите от възможност за изява.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    корупция всичко ще покрият пари при пари отиват
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ДА разследват БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ който съсипа БГ ФУТБОЛЪТ
  • 3 Хе хе

    2 0 Отговор
    Имало монопол върху футбола... Абе мераклии, ами монополите въртят земята бре наивници. Затова се и подписват разни международни спогодби, които да отнемат силата на националните държави, за да не пречат на монополите. Затова и на много места се извършиха цветни и не до там цветни революции. Елате у нас и ще се уверите на живо!