Last news in Fakti

30 Юни, 2013 20:18 1 842 0

Луда победа за Розберг и кошмарно отпадане за Фетел на "Силвърстоун"

  • нико розберг-
  • формула 1-
  • победа-
  • силвърстоун-
  • себастиан фетел
Луда победа за Розберг и кошмарно отпадане за Фетел на "Силвърстоун" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пилотът на Mercedes Нико Розберг спечели Гран при на Великобритания в едно лудо състезание, което включваше две излизания на колата за сигурност, цели 4 експлозии на леви задни гуми на различни болиди, както и шокиращи отпадания на временните водачи в класирането, сред които и световният шампион Себастиан Фетел.

След дадения старт на пистата „Силвърстоун”, Хамилтън поведе колоната без никакви проблеми. Още в първите 10 обиколки надпреварата се разви по един изключителен начин, тъй като Люис премина границата от 2 секунди аванс пред Себастиан Фетел, а в 8-ата обиколка Уебър успя да запише най-бърз тур на пистата, като същевременно изпревари Бътън за 11-та позиция.

В същата обиколка Хамилтън спука задна лява гума и трябваше с минимална скорост да се добере до бокса на Mercedes.

Преди пилотите да започнат да посещават боксовете, Фелипе Маса подобно на Люис Хамилтън спука задна лява гума.

В 16-ата обиколка, колата за сигурност се появи за първи път на пистата след като Жан-Ерик Верн стана третият пореден пилот със спукана задна лява гума. Именно поради тази причина, състезателите получиха указания да не се покачват на бордюрите на пистата, защото оттам идвали проблемите със сликовете на Pirelli.

След подновяването на състезанието в 21-та обиколка, нещата като че ли влязоха в ритъм… макар и за малко. Себастиан Фетел  водеше убедително с около 2.5 - 3 секунди пред Нико Розберг, но 42-та обиколка на Гран при  Великобритания се превърна в истински кошмар за световния шампион, след като той трябваше да напусне надпреварата, заради проблем със скоростната кутия.

Пилотът на Red Bull спря безпомощно болида си на средата на старт-финалната права и предизвика викове на одобрение от феновете по трибуните. Колата за сигурност излезе моментално в 43-ата обиколка, а новият лидер Нико Розберг веднага използва случая да влезе в бокса.

След подновяването на състезанието, нещата не изглеждаха никак розови и за Серхио Перес, който в 46-ата обиколка стана 4-ят пилот с избухнала задна лява гума.

Розберг успя да спечели Гран при на Великобритани, след като удържа на мощния щурм на Марк Уебър, който пък трябваше да се задоволи с втора позиция.

Фернандо Алонсо отново извлече максимума от болида на Ferrari и се възползва от старите гуми на финала на Кими Райконен, за да го изпревари за 3-тото място, докато Айсмен остана 5-ти. На 6-та позиция остана Адриан Сутил, следван от Фелипе Маса, Даниел Рикардо, Пол ди Реста и Нико Хюлкенберг.

Така в класирането при пилотите за сезона лидер продължава да бъде Себастиан Фетел със 132 точки, но вече само 21 повече от Фернандо Алонсо. Кими Райконен има 98, а Люис Хамилтън - 89.

"Днешната победа е много специално, защото е домашна за отбора. Фабриката на отбора на Мерцедес във Формула 1 е на десет минути от "Силвърстоун". Повечето наши колеги са по трибуните и съм горд, че успях да ги зарадвам с победа. Отборът наистина го заслужава, защото всички в него се трудят до последно всеки ден", заяви Розберг, веднага след края на Гран При Великобритания.

"Много съжалявам за Люис и за британските фенове. Той заслужаваше да ги зарадва с домашна победа и трябва да е било голямо разочарование да види спукана задната си гума, докато водеше колоната, но това са моторните спортове и тези неща се случват постоянно. Когото видях болида на Себастиан Фетел да спира пред мен, няма да ви лъжа, че изобщо не ми беше тъжно за него. От този момент състезанието беше великолепно за мен и се наслаждавах до финала", завърши германецът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА