Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 15:51 704 0

Рио Фърдинанд: Сблъсках се с расизма за пръв път, когато бяха на 7 или 8 години

  • рио фърдинанд-
  • расизъм

Бившият национал на Англия в момента прави документален филм за дискриминацията в спорта

Рио Фърдинанд: Сблъсках се с расизма за пръв път, когато бяха на 7 или 8 години - 1
Снимка: БГНЕС

Рио Фърдинанд признава, че е станал жертва на расизъм за пръв път, когато е бил едва на 7-8 години. Той говори по тази тема пред The Athletic, където разкрива повече подробности около документалния му филм „Точка на пречупване“, където засяга темите с дискриминацията на расова, полова и сексуална основа.

Може би, когато бяха на 7 или 8“, казва с точност бившият английски национал в отговор на въпроса - кога за пръв път е изпитал расизъм.

Фърдинанд се опитва да убеди звездите в съвременния спорт да говорят по-открито по темата, защото така вярва, че ще помогнат на следващите поколения. Агентите и клубовете обаче често са против, защото се страхуват, че това ще навреди на имиджа им.

Рио признава, че е бил на прага да предположи, че расизмът е напът да бъде изкоренен от британското общество, когато след финала на Европейското първенство между Англия и Италия младите играчи на „трите лъва“ - Букайо Сака, Джейдън Санчо и Маркъс Рашфорд, станаха обекти на масирани обиди за цвета на кожата им, след като пропуснаха дузпи при загубата от „Скуадра Адзура“.

Амбицията на бившия футболист е институциите да бъдат по-единни в справянето с дискриминацията, защото в момента се води индивидуална кампания, която носи различни послания. Мнението му е, че това обърква подрастващите и не дава добра основа на родителите, за да посочат примерите за подражание, когато възпитават поколенията в равноправие и толерантност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА