Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 13:55 974 0

Цанко Цветанов: Играчите от Европа ще имат предимство в Катар, разочарован съм от работната етика на родните футболисти

  • цанко цветанов-
  • футбол-
  • мондиал 2022-
  • катар 2022-
  • световно първенство

Това първенство е в необичайно време за мен, може би няма същата тръпка, която е за Световно първенство през лятото

Цанко Цветанов: Играчите от Европа ще имат предимство в Катар, разочарован съм от работната етика на родните футболисти - 1
Снимка: БГНЕС

Помощник-треньорът на Левски – Цанко Цветанов, говори пред Gong.bg за предстоящия Мондиал 2022. Специалистът даде мнението си за форума в Катар, като разкри какво ще следи с най-голям интерес в азиатската страна. Той сподели, че е разочарован от работната етика на българските футболисти, но се надява колкото се може по-скоро България да се класира на голям форум.

„В момента съм достатъчно зает, за да не изникват спомени от отминали Световни първенства. Това първенство е в необичайно време за мен, може би няма същата тръпка, която е за Световно първенство през лятото. Аз свързвам Световното първенство с лято, хубаво време. Сега в момента няма как човек да се чувства разкрепостен и свободен. Не мисля, че съм единствен. За пръв път се провежда Мондиал по това време на годината и ще се струва малко странно на хора, които са си изградили трайни навици“, започна Цветанов.

„От една страна при първенство през ноември и декември футболистите трябва да са в най-добрата си форма. Преди се оплаквахме, че преди при Световно през лятото, футболистите, които играят във водещите първенства, са изчерпани и изморени. Ще видим дали сега ще са в по-добро кондиционно състояние“.

„Мисля, че контузиите се получават не само заради Световното първенство, което е в този момент, а поради големия брой мачове, който играят водещите футболисти. Това мисля, че е голям проблем за футбола. Две добри неща се случиха – виждам, че треньорите вече имат право на пет смени и на скамейката могат да стоят повече футболисти и трябва да има повече взаимозаменяемост между тях“.

„Все по-често и все по-редовно чуваме, че във футбола се мисли повече за пари, отколкото за здравето на играчите. Явно футболът стана такъв бизнес и е достатъчно интересен. Поради тази причина все по-малко се мисли за футболистите и футболните неща, а за бизнеса. Само че ние всички, които сме участници в този футболен бизнес, печелим по-добре. Истината е някъде по средата. Ако искаме да продължаваме да печелим все повече, ще трябва да се съобразяваме с бизнеса. Мисля, че това е развитието на човечеството, а не само на футбола, поради което футболът не може да стои встрани от това“, коментира още специалистът.

„Ще ми бъде интересно в каква форма ще бъдат топ играчите. Освен това отборите имат доста малко време, за да работят заедно. Ще видим как ще се отрази това. Предполагам, че футболистите, които играят в Европа ще бъдат в по-добро състояние, тъй като са свикнали да играят колективен, организиран футбол. Те ще могат да се представят по-добре, защото няма да има достатъчно време за подготовка на чисто тактически неща. Първенствата свършиха на 12-и, а Световното започва на 20-и. За мен ще е интересно от тази гледна точка как ще се представят отборите“.

„Неучастието на България ми прави един отбор фаворит по-малко. Вторият ми любим отбор Италия също не участва. Остава ми да стискам палци някой европейски отбор да стане Световен шампион. Преди всяко първенство фаворит е Бразилия, а не всички първенства са спечелени от Бразилия. Би било добре за една легенда като Меси да завърши със Световна титла, но не съм много сигурен, че това ще се случи“.

„Тенденцията в световния футбол е да играят все по-млади, все по-здрави и все по-високо футболисти. Футболът става все по-атлетичен. Най-нормално е колкото си по-млад да си по-силен. Ще гледам с интерес. Силите са доста изравнени. Ще гледаме доста футболисти, които гледаме всяка събота и неделя във водещите първенства“.

„За разочарование не знам. Не смея да кажа. Леко неспецифичен е за мен този въпрос. Аз чакам Световното първенство, за да видя кой ще се представи най-добре. Щом участваш на Световно първенство, няма място за разочарование“.

„Всичко е възможно, но всичко е на теория. Мисля, че практиката ще покаже, че фаворитите ще си останат фаворити. Не мисля, че азиатските играчи са готови да отговорят на напрежението, което ще ги споходи. Отделно не са смятам, че имат и достатъчно качества“, добави той.

„Отборите в Европа са много по-научени да играят колективен футбол и са много по-готови да подчинят собственото си его в името на отбора. Африканските играчи нямат толкова силно изразено колективно чувство, а имат повече его. Където има повече его и индивидуалностите са повече, а колективът е по-малко, по-трудно се получават резултатите“.

„За да се представиш добре на Световно първенство е необходимо да имаш колективен дух и да имаш достатъчно на брой играчи, които да отговарят на нивото на един мач“.

„Надявам се колкото се може по-скоро и България да участва на голям форум. Така като гледам бройката се увеличава, обаче за нас класирането остава по-далеч. Сега има някакъв позитивизъм в националния отбор. Дано го запазим това нещо. При положение, че за Европейско се класират половината отбори от Европа, а ние не можем, то за Световно става още по-трудно. Мисля, че Световното ще е далечно бъдеще за националния отбор. Ние много говорим, а малко работим. Когато започнем да работим толкова, колкото говорим, тогава ще имаме шанс. Аз съм разочарован от работната етика на българските футболисти. Под работна етика имам предвид желанието за развитие и себераздаване“, завърши Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА