Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 20:14 906 10

България спечели златен медал в отборното състезание на сабя в Ташкент

  • сабя-
  • българия-
  • златен медал-
  • световна купа

В надпреварата участваха 20-те най-силни тима в света

България спечели златен медал в отборното състезание на сабя в Ташкент - 1
Снимка: Българска федерация фехтовка

Сабльорките Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова записаха най-доброто класиране на българската женска фехтовка в турнири за Световната купа, след като спечелиха златните медали в отборната надпревара в Ташкент, предава БТА.

В състезанието участваха 20-те най-силни тима в света. Българките минаха през оспорвани срещи и инфарктни моменти, но демонстрираха уменията си и заслужено триумфираха в състезанието. Българките вече гледат към нови призови места в оставащите стартове за Световната купа и на световното първенство през юли в Милано.

Възпитаничките на фехтовална академия „Васил Етрополски“, подготвени от националния треньор Ивайло Воденов, пропуснаха първия кръг от елиминациите в Ташкент заради добрите си класирания през годината и играха директно за място сред най-добрите осем срещу Испания.

В изключително оспорван двубой българките победиха с 45:44. В среща за място на полуфиналите Храмова, Илиева и Нейкова се изправиха срещу Италия и отново играха със самочувствие и висока класа, като записаха победа с 45:42.

В двубоя за място на финала българките излязоха срещу изключително силния тим на Южна Корея, поведоха от самото начало и бяха безапелационни за 45:39 в полза на България.

Във финала Храмова, Илиева и Нейкова се срещнаха с Азербайджан и победиха с 45:40. Фехтовачките ни поведоха в резултата и водеха до шестия двубой, когато Азербайджан обърна резултата.

При 29:30 Олга Храмова показа невероятна игра, отбеляза шест поредни туша и стигна до 35:30. До края българките не допуснаха нов обрат, спечелиха с 45:40 и триумфираха в надпреварата.

Златните медали идват напълно заслужено за Храмова, Илиева и Нейкова. През последните сезони те играят все по-уверено, с висока класа и воля за победа, и отбелязват прогрес в класирането за Световната купа. Преди година те записаха рекордно шесто място в Тбилиси за Световната купа в конкуренцията на 25 държави, а днес доказаха, че вече са в елита на световната сабя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    3 0 Отговор
    Днес във финалния тенис мач на турнира WTA-250 в Линц ( Австрия ) се срещнаха рускинята Анастасия Потапова и хърватската представителка Петра Мартич . Победата остана за местния състезател с 6:3, 6:1.
  • 2 Кольо,

    3 0 Отговор
    Браво на тях, аз си мислех че са спечелили на сто метра вита баница или гребане с лъжици..
  • 3 Поклон пред българските сабльорки

    5 0 Отговор
    Браво
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    И после, някои умници казват, че АМАЗОНКИТЕ не били БЪЛГАРКИ!
    Сарматките-амазонки, живеят и до днес в БЪЛГАРСКИТЕ народни традиции.
    Ето нещо дори от интернет, а на живо е направо разтърсващо за този който знае какво вижда пред себе си.
    "...1. Едното от двете обредни лица (буенек и булка) при танца буенец: ... най-представителната девойка, облича се с бяла рокля, отгоре с мъжка риза, препасва се с пояс. Косата й е разплетена и пусната, на главата си носи черен мъжки калпак, окичен с пешкир или венец от цветя. През гърдите се препасва на кръст с два колана с пафти, на шията си носи гердан от сребърни монети, на кръста има окачени кърпи. В дясната си ръка или на дясното рамо носи БРАДВИЧКА или дървена сабя със завързана бяла кърпа;
    2.Вид буйно хоро, вж. буенец;"
    Обърнете внимание на характерните диагонални презрамки през гърдите на девойката, върху бялата разкопчана мъжка риза. Прилича ми на нещо много познато....
    Кръстосаните колани-презрамки на гърдите и "БРАДВИЧКАТА" на хороводката, са атрибут в изображенията на богинята Диана, амазонките и техните царици.
    Ренесансовата "гръцка митология" преиначава всичко Българско т.е. "тракийско". Амазонската царица Харпалика е дъщеря на княза с прозвището
    Соколара или прочетено на обратно и погърчено на хАРпАЛОКОС.
  • 5 Гориил

    0 4 Отговор
    Чакайте, вие обявихте бойкот на руския спорт. Неморално и цинично е да се дава рамо на Русия.

    Коментиран от #6

  • 6 Лекар

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Никъде в статията не пише за Русия! Съветвам да дойдеш до кабинета за преглед възможно най-скоро, носи си и усмирителната риза!

    Коментиран от #7

  • 7 Гориил

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лекар":

    Скоро няма да има висококвалифицирани съперници в европейския спорт. Остава да обявим санкции срещу Китай. И България ще бъде вечен шампион по фехтовка.
  • 8 Така така

    1 0 Отговор
    Белослава Иванова е N1
  • 9 Брех

    1 0 Отговор
    Ако ги пуснем в парламента, България може бързо да се оправи !
  • 10 щурецъ

    2 0 Отговор
    Бравосъ на момичетата ни,да са живи и здрави,и още победи,успехи,купи и златни медали! Така трябва,мястото на златото е в България.