Last news in Fakti

7 Септември, 2013 23:42 1 407 0

Токио ще е домакин на Игрите през 2020г.

  • токио-
  • олимпиада-
  • домакинство-
  • мок

Токио победи Истанбул и Мадрид за Олимпиадата

Токио ще е домакин на Игрите през 2020г. - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Официално бе съобщено, че Токио ще приеме олимпийските и параолимпийските игри през 2020 година. Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох обяви името на победителя. Японската столица получава правото да организира най-големия спортен форум за втори път след 1964 година.
 
На финалния кръг бяха останали кандидатурите на Токио и Истанбул. Първо от борбата отпадна Мадрид, който бе елиминиран от битката срещу Истанбул. Токио директно продължи в последния етап, тъй като получи най-голяма подкрепа сред членовете на международния олимпийски комитет. Испанската столица за трети пореден път се провали в опита си да приеме най-големия спортен форум в света.
 
Иначе първо бе представена кандидатурата на Истанбул, следвана от Токио и Мадрид. Турската столица, който кандидатства за този форум за пети път в последните 20 години, заложи на това, че събира европейската и азиатската култура в едно. Премиерът на страната Ердоган обеща за ''нулева толерантност'' към допинга.
 
Кандидатурата на Япония бе представена от министър-председателя Шиндзо Абе, който гарантира, че това е ''безопасно място за провеждане на Олимпиада'' (заради цунамито във Фукушима през 2011 година и последвалото земетресение). Той подчерта, че нито един японски състезател на последната Олимпиада и Параолимпиада не е бил уличен в употреба на забранени вещества.
 
Мадрид пък обеща ''разумна, надеждна и сигурна'' Олимпиада''. Премиерът Мариано Рахой подчерта, че 80 % от нужните обекти за форума вече са построени, наред с това, че испанската столица е забавна и е популярна туристическа дестинация.
 
В неделя на сесията на МОК в Буенос Айрес пък ще бъде взето още едно важно решение, което е от особено значение за българския спорт. След 15:00 часа ще стане ясно кой от изброените спортове ще бъде в олимпийската програма за Игрите през 2020 година - скуош, бейзбол/софтбол или борба. Във вторник пък ще стане известно името на новия президент на МОК след оттеглянето на Жак Рох, който прекара на този пост 12 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА