Last news in Fakti

27 Април, 2023 17:00 2 504 7

Китаец вкара в капан ас на руската школа?

  • шах

Динг Лирен вече е фаворит в мача за световната шахматна корона

Китаец вкара в капан ас на руската школа? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

13-ата партия в мача за шахматната корона между представителя на руската школа Ян Непомняшчий и Динг Лирен завърши реми. Така резултатът е 6,5:6,5 точки. Китаецът беше с черните фигури и съумя да стигне до равенството на 40-ия ход.

Ремито днес е много успешно за Динг, защото в 14-ата партия той ще е с белите фигури. При равенство в нея, ще се играят тайбрек-партии.

За старт на евентуалния тайбрек за предвидени 4 рапид партии, в тях времето за мислене е значително намалено спрямо класическия шах.

Любопитно е, че Динг Лирен е втори в настоящата световна шахматна класация в Рапид с минимално изоставане спрямо многократния шампион в шаха Магнус Карлсен. Ян Непомняшчий е седми в това класиране.

При евентуално ново равенство между гросмайсторите, ще се играят блиц-партии, къде Динг и Ян са със сходни възможности, поне спрямо ранглистата.

Голямото спортно събитие се провежда в Астана, Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор
    Днес китаецът стоеше пред загуба ,но непомнящий го амнистира.Психологическото предимство е на страната на китайския шахматист!Вместо 36 ход:Те2?,руснакът получаваше огромен превес с 36 Ке2!!.След Те2 повтаряха позицията и реми.Последните 2 партии,непомнящий трябваше да вземе 2:0...А,той взе 0,5 точки.......Играе се нервен,много некачествен шах и не може дасе заложи на някой!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Въобще не

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Няма такова нещо!
    Чисто реми при проходна пеша, силен кон и 2 офицера.
    Количество и позиция срещу качество.Просто в тази ситуация топа срещу лека фигура и пешка не печели.
    Трудно рем исе очертава за белите.
    Играл съм подобна партия поне 5 пъти. А тебе конкретно ще те бия 5-0 в нея :)

    Коментиран от #3

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Въобще не":

    След 36Ке2 единствено Од5 и 37Кф4 се сменя Коня на дз на черните!Длъжни са да сменят и белия има ОГромен превес.Въпроса е дали може да се размени Чернополия офицер на черните ,тогава черния е загубен!Ти много разбираш от шах,не можа ли да видиш кой е играл в солун с китаец над 100хода и китаеца се е измъкнал по терлици!на такива като теб съм изнасял сеанси "на сляпо" и то на доста дъски.
  • 4 Капабланка

    1 2 Отговор
    чайника направо го матира в асса руzнака
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тодор

    0 1 Отговор
    Руските коментатори произнасят името на китаеца Лижен, а не Лирен! Кое е вярно?