Last news in Fakti

24 Октомври, 2013 16:23 1 117 0

Лудогорец гостува в град-герой от Втората световна

  • втората световна война-
  • одеса-
  • лудогорец-
  • град-герой-
  • украйна-
  • черноморец-
  • лига европа

Местният Черноморец обаче не може да се похвали със значителни футболни успехи

Лудогорец гостува в град-герой от Втората световна - 1
Снимка: Wikipedia

Тази вечер българският шампион Лудогорец гостува на Черноморец (Одеса) в третия кръг от груповата фаза на Лига Европа. Разградчани се представят изключително успешно от началото на сезона и записа две последователни победи в надпреварата – над ПСВ (Айндховен) и Динамо (Загреб).

Понатрупали самочувствие и увереност, българите са фаворити в срещата – поне на хартия. Украинците обаче не бива да бъдат подценявани и за секунда, защото са „наследници“ на велика история и дух, макар и на бойното поле. Одеса е един от 12-те града-герои на СССР след Втората световна война. Градът е освободен от немското присъствие през 1944 година и сред първите четири, които получават званието „град-герой“.

Местният Черноморец обаче не може да се похвали със значителни футболни успехи, за разлика от други тимове от бившия Съветски съюз, които са стигали дори и до европейско отличие. Украинските „моряци“ имат само две спечели Купи на страната от основаването си през 1936 година. Въпреки това те победиха далеч по-именития Динамо (Загреб) в първия кръг на Лига Европа и са пределно мотивирани да се справят и с българския шампион.

Единствените притеснения за треньора на „зелените“ Стойчо Стоев относно състава са свързани със защитата, която в неделя допусна цели четири гола при загубата от Литекс в поредния кръг от българското първенство. Отборът остана без бранителите Теро Мантула и Георги Терзиев, които все още се възстановяват от контузии.

Украинският му колега Роман Григорчук свали напрежението от своя тим, фаворизирайки българите за предстоящия двубой. Той все пак добави, че е разузнал отбора и не се страхува от съперниците си.

Интересен факт преди двубоя е, че Лудогорец  е единственият отбор в групите на Лига Европа, шампион на своята страна, който има 100-процентов актив от първите две срещи. Тимове като Легия Варшава, Марибор и Макаби Тел-Авив допуснаха грешни стъпки в надпреварата.

Поглеждайки отново назад, към историята, можем да кажем, че Лудогорец ще изпита затруднения на украинска земя. До този момент само един български отбор е успявал да вземе трите точки при гостуване в Украйна. Литекс прави това през сезон 2005/06 срещу Днипро – победа с 2:0. Общото съотношение е в полза на Украйна – 12 победи, 5 равенства и само 4 загуби срещу български представители.

Мачът е тази вечер от 22:05 часа българско време. Нека по-добрият победи на бойното поле!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА