Last news in Fakti

30 Юли, 2023 10:27 1 228 5

Стартира първото издание на L'Etape България от Тур дьо Франс

  • българия-
  • тур дьо франс-
  • димитър-
  • илиев-
  • колоездене

Над 850 участника от 22 държави се пуснаха в надпреварата

Стартира първото издание на L'Etape България от Тур дьо Франс - 1
Снимка: L'Etape България от Tour de France

В центъра на Велинград стартира първото издание на колоездачната надпревара "L`Etape България от Тур дьо Франс". Неговото начало беше дадено от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и от Маргарита Попиванова, изпълнителен директор на "Европейски пътища".

Над 850 участника от 22 държави стартираха на първото издание на L`Etape Bulgaria by Tour de France във Велинград. Средната им възраст е 40,4 години, а 85 от тях са жени. Най-възрастният участник е на 79 г. от Русе, предава БТА.

На старта присъстваха множество официални лица, включително кметът на Велинград д-р Костадин Коев, както и представители на спонсорите и партньорите на надпреварата. Колоритните фенове, които следват изданията на легендарното състезание по света, също не пропуснаха да наелектризират обстановката.

"Фактът, че сте тук, означава, че вече сте победители, защото сте се преборили със себе си и ще предизвикате вас самите", каза на старта министърът на младежта и спорта.

"Пътят на шампионите се строи трудно, но и покоряването му с колело не е лесно. Респект за спортния хъс, подготовката и духа на всеки един от вас", каза Маргарита Попиванова, представител на генералния спонсор на състезанието - "Европейски пътища".

Етапът в България е втората най-голяма надпревара на Балканите под егидата на Tour de France (другите балкански състезания са в Румъния и Гърция) и заявява смело позицията на страната ни като привлекателна дестинация за колоездене на картата на международния спорт. Състезанието се провежда по специално избрано от организатора трасе, включващо две дистанции - дълга (102 км) и къса (57 км), при максимална денивелация от 1700 метра.

Духът на Tour de France е завладял целия Велинград благодарение на специалното спортно градче, което e на разположение на състезателите и гостите на града през целия уикенд на събитието. Любителите на колоезденето ще имат възможността да разгледат експонати от Музея на Tour de France, да се срещнат лично и да се снимат с култовия талисман на състезанието - дяволът Диди, както и да се потопят в атмосферата на едно от най-значимите спортни събития в България това лято.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    4 0 Отговор
    Етап България от Тур дьо Франс е оксиморон....

    Коментиран от #2, #5

  • 2 ДС вкара КГБ в нокдаун

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бачо Киро":

    Хич не е оксиморон ,а е много тънко и майсторско налагане на френско влияние,
    а не като Митрофанова да кани на коктейл Благо Джиизъса защото е голям военен стратег.
    а така лекичко регионално ,едно по едно с подкрепата на рали пилота храненик на Рено и съответно министър на спорта сега ,малко и Декатлон-а така невинно и хоп след време отзад изскочът Еврейските конспирации...

    Коментиран от #3

  • 3 Боклук

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДС вкара КГБ в нокдаун":

    Френско влияние в България е оксиморон

    Коментиран от #4

  • 4 Няма няма

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боклук":

    То и фестивал Франкофоли няма
    и Американски университет в Благоевград няма
  • 5 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бачо Киро":

    Това е един празник за любителите колоездачи,защо го принизявате.Да,може и да се води като рекламно мероприятие,може и като средство за влияние,но ползата от него е безспорна.Също както е безспорна и вредата от правителството на Посолството.