21 Август, 2023 15:29 4 323 11

Драма на Салимова - Горячкина

  • шахмат

Родната шахматистка изпусна да поведе в тайбрека

Драма на Салимова - Горячкина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В столицата на Азербайджан Баку започна тайбрекът между българката Нургюл Салимова и рускинята Александра Горячкина, който ще определи новата носителка на Световната купа по шахмат при жените.

В първата партия за деня, в която Салимова бе с белите фигури, двете направиха реми на 42-рия ход с трикратно повторение на позицията, инициирано от рускинята. След кратка почивка започва втората партия, в която Горячкина ще има предимството на първия ход.

Както и във втората партия в неделя по класически шахмат, в която Салимова отново бе с белите, така и сега българката имаше много сериозно позиционно предимство. Салимова обаче отново се оказа притисната от времето, рискува да жертва качество, но след това пропусна факта, че Горячкина може да даде вечен шах и така да се измъкне от критичната ситуация, в която бе изпаднала, предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    25 4 Отговор
    "Родната шахматистка изпусна да поведе в тайбрека" - не! Шампионката, подкрепена от целият си екип, продължава да не може да пречупи нашенката.
  • 2 Кочо

    2 5 Отговор
    Горячкина е украинка! Ниргюл - президент!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    7 4 Отговор
    Само България.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    Успех госпожице
  • 7 Артилерист

    3 1 Отговор
    Просто Нургюл изпусна рускинята. Позицията й беше абсолютно спечелена. Само трябваше да сложи дамата на Б1 и двете преходни пешки на А и Б нямаха спиране. Жалко. Успех във втората партия, Нургюл!
  • 8 Салимова

    1 1 Отговор
    Давай момиче по добра си)))
  • 9 Мими Кучева

    0 7 Отговор
    Салимова е гола вода и падна!😁😁😁🥳🤡👍
  • 10 свърши се

    0 2 Отговор
    Не може вечно да си в цайтнот и да разчиташ на секундна гениалност свише. А в турнира на претендентките ще бъде сама срещу тандеми от световните сили. Но това догодина.
  • 11 Жорката

    1 1 Отговор
    Прекрасната Нургюл Салимова е от с.Крепча . Според "Уикипедия" през Второто Българско царство Крепча е бил стратегическа крепост и е носел името Крапчане (или град Крапец) .Градът Крапец е бил превзет от османците по времето на похода на военачалника Али паша около 1388 г. Част от неговото оцеляло население е създало най-ранното чисто българско село Крепча, което поради различни причини няколко пъти е сменяло своето място, но се изграждало отново в същия район.
    През 1598 г. името му е само Крапеч, а през 1635 г. – Крепче. Масовото помохамеданчване в днешна Северна България, извършено от кримския хан Селим Гирай през 1689 г. засяга силно и това село. През 1874 г. то се споменава в документите вече като изцяло мохамеданско.
    Според старо предание от селото се смята, че неговите жители били преселени от Търновско боляри, които приели исляма.