Last news in Fakti

27 Декември, 2023 19:00 1 628 13

Футболният президент, изпреварил времето си – Христо Порточанов на 70

  • христо-
  • порточанов-
  • нефтохимик-
  • бургас-
  • бфс

При неговото управление стадион „Лазур“ в едноименния квартал на Бургас се превръща в истинско бижу

Футболният президент, изпреварил времето си – Христо Порточанов на 70 - 1
Снимка: БГНЕС

Един от най-успешните и популярни футболни президенти в България Христо Порточанов днес навършва 70 години. За бургазлията, който е минал през всички ръководни постове в най-популярната игла без президент на БФС, клишетата и прякорите, които му лепят, са много. Но и това не беше изключено - да оглави централата, като веднъж се кандидатира за поста, предава БТА.

Всичко започва със "създателят на явлението Нефтохимик". И напълно логично, защото той превърна вторият отбор на Бургас в клуб, който се бори за медали и титли. Порточанов влиза в клуба малко след 1990-а година и в следващите 12 е начело, а периодът неслучайно се нарича Златна ера на Нефтохимик. Първите успехи идват още през сезон 1990/91. Като третодивизионен тим, Нефтохимик стига до финала на турнира за Купата на БФС, в който участват всички професионални клубове, отстранявайки по пътя си Ботев (Пловдив) и Левски (София). В мача за трофея, игран на 5 юни 1991 г., бургазлии губят с 1:2 в Сливен от новия шампион на страната Етър.

През 1993-а година начело на тима застава младият и неизвестен тогава треньор Димитър Димитров-Херо. Макар и често да влизат в конфликти заради острия характер и на двамата, успехите не закъсняват. В два поредни сезона – 1995/96 и 1996/97, Нефтохимик печели Купата на Професионалната футболна лига. През 1997-а година тимът води люта битка с ЦСКА за титлата, но остава на 2-о място. Има още три 4-и места, два пъти на 5-о, както и участия в европейските турнири.

Но не само резултатите на терена бяха плюс за Нефтохимик. Двамата с Димитров създадоха отбор, в който от неизвестни имена за широката общественост, те се превърнаха в истински звезди, много от които дори играха и в националния отбор, и в чужбина. Със сигурност тогавашните правила на футбола в Европа, ограниченията за чужденци и липсата на български пробив в Европа попречиха на Порточанов да реализира на 100 процента плановете си. Вероятно ако днес беше начело на клуб, резултатите нямаше да са по-слаби от тези на Лудогорец.

Но не само с успехите на любимия му Нефтохимик трябва да бъде свързван Порточанов. При неговото управление стадион „Лазур“ в едноименния квартал на Бургас се превръща в истинско бижу. Съоръжението е основно реконструирано през 1997-а година – напрактика е запазена само южната трибуна. А след края на ремонтните дейности УЕФА му дава категория Четири звезди, а медиите го наричат "Стадионът-красавец".

В интерес на правдата, трябва да се припомня, че макар и свързван със зеления отбор в Бургас, Христо Порточанов никога не е отказвал помощ и на другия тим – Черноморец. Последният силен период на "акулите", когато се откопчаха от хватката на Ивайло Дражев, беше трасиран точно от него.

Порточанов има с какво да се гордее и в обществената работа. Достига до поста вицепрезидент на БФС, отговарял е за Съдийската комисия, няколко пъти е член на изпълкома. В момента е част от Обществения съвет на футболната централа.

Сам се смята за успял човек, но сам споделя, че без приятели нищо в този живот не се постига. А самият той е благословен да има достатъчно много приятели, на които може да разчита. В личен план е щастлив съпруг, баща и дядо, но и на 70 е пълен с енергия и постоянно има нови идеи.

Макар и да е кръгла годишнина, Христо Порточанов няма да прави голямо парти, каквито се помнят още в Бургас. Длъжник на семейството от времето на активната си работа, днес е решил да събере най-близките си хора в тесен кръг.

"Вярвам, че ще имам сили за един голям купон с фойерверки, когато навърша 80. А и дано да имаме повод да празнуваме нови успехи и на българския, и на бургаския футбол! Защото спомените остават, но е хубаво и бъдещето да бъде светло“, амбициран е Порточанов, на когото са казвали още Портос заради внушителния външен вид и Българския Хесус Хил, показващ лютия си характер.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Феликс Дж

    14 6 Отговор
    Този дърт фрол като нищо ще се кандидатира за мястото на попоулярния в тия среди алко ЛОГ - перуката. Сигурно и за това е тази поръчков пасквил. Успехите на това лице се дължат на безотчетно харчените пари от НХК Нефтохим за конкретния футболен отбор. С голям процент от тия пари Пор кочанов става "успял" човек. Некои х....ора помним още. Апропо - уговорката на руския Лук ойл да купи "нефтохим" е ................ но без договорите с Пор ...кочанов. И за това го погва "великия" българофил кост off. При наличието на живи съвременници такава статия е опида за паметта ни.

    Коментиран от #5

  • 2 Карлово

    4 6 Отговор
    Фен съм ти.Можеш още да дадеш на българския футбол.Да си жив и здрав.И още 2×35 !!!
  • 3 А матьорска група

    6 5 Отговор
    Нефтохимик Бургас беше много усоешен проект, Литекс и Лудогорец, не особено.
  • 4 В името на "прехода"

    12 2 Отговор
    Не се разбра с чии пари стана на 37-38 г. "велик" и "изпреварил времето си"? А, иначе - да е жив и здрав.

    Коментиран от #6

  • 5 3.14К

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Феликс Дж":

    Абсолютно си прав, как това човече с държавните пари изведнъж стана собственик на клуба, като прецака и Митко Събев. Легендарни са набезите му в съдийските стаи с пистолет в ръка. Космически премии и заплати, с постоянния вой на Херо срещу съдиите, типично за мутренските отбори. Нещо между обикновен крадец и с течение на времето баш мафиот, както повечето комсомолските кадри в ония години. Да сравняваш Порточанов с Дражев е нелепо.
  • 6 Няма нафта, няма газ

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "В името на "прехода"":

    С каквито и да е пари, поне бяха вложени в нов модерен стадион (и националите играеха там) и бг футболисти. А в Ловеч и Разград и целия град да отиде на стадиона, не могат да съберат 10 000 фена, а играчите са им от жунглата.
  • 7 Винкело

    7 1 Отговор
    Дражев. "Черноморец Бургас" - София. Пародии.
  • 8 Хитрото

    8 3 Отговор
    Агитката на Уевски му скандираше в Бургас - твоите мустачки на моя ку......чистачки .Браво за крадеца с парите на Лукойл.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Другар

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хитрото":

    Няма Нафта , Няма газ Порточана е ..........

    Коментиран от #11

  • 11 Лорд Минчев

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Другар":

    …от нас!
  • 12 Беше

    10 1 Отговор
    Му лесно! С пари на Нефтохим! Един лев не е дал. Само е вземал!
  • 13 една въшка

    2 0 Отговор
    мазник ,доносник ...