Last news in Fakti

12 Януари, 2024 15:03 3 704 32

Истерията с Кубрат Пулев май ще надмине Везенков и Мача на звездите! И защо пиша Александър, а не Олександър

  • спорт

Имам чувството, че в България преиначаваме световната история и настоящата спортна

Истерията с Кубрат Пулев май ще надмине Везенков и Мача на звездите! И защо пиша Александър, а не Олександър - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Наскоро се лансира теза, че Александър Везенков има шансове за Мача на звездите в НБА този сезон. Впоследствие българинът изпадна временно дори от 2-ия състав на Сакраменто Кингс.

Сега май на ход е мега истерия около Кубрат Пулев и евентуалния мач с Махмуд Чар. Последният сериозен двубой на германеца е от 2017 година, следващите му проведени срещи са ниско рейтингови, поне според мен.

И ако Кобрата ще се бие за най-престижен колан срещу Чар, какъв обединителен шампионски мач предстои в Саудитска Арабия между Александър Усик (пиша го така, защото Oleksandr от украински на български правопис според мен е Александър) и Тайсън Фюри.

Междудругото името на украинеца е с корени от древността и Балканския полуостров, ако някой не знае, а не с руски. Понеже оставам с впечатление, че някои хора в България имат затруднения с познанията си по история.

Та Александър е Супер шампион на WBA и първенец на IBF и WBO. Великобританецът Тайсън е шампион на WBC. Те трябва да се бият за грандиозни хонорари и боксова слава в Саудитска Арабия.

Махмут Чар е Редовен шампион на WBA. Той не е защитавал тази титла от 2017 година, когато я спечели срещу Александър Устинов. Нейният престиж не е като супершампионското звание на Усик.

Искрено пожелавам на Кубрат да има такъв мач, двубоят да е в София, пред пълна Арена София и да завърши с българска победа. Но не съм сигурен, че ако това стане, ще се зачете като своеобразен полуфинал и основание за мач между Пулев и бъдещия абсолютен шампион в тежката дивизия на професионалния бокс.

И отново за легендарния Усик, олимпийски шампион за Украйна и непобеден досега в полутежка и тежка категория на професионалния бокс. Считам, че името му идва от младия цар, който преди около 23 века и половина остава в историята на света и хора се кръщават на него в най-различни страни и сега.

За мен на български език правилно е името му да се пише Александър, а Олександр ми звучи по-коректно от често използваното за Усик в България Олександър.

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Гълъбова

    11 4 Отговор
    Правилно е имена да не се превеждат! Как ще преведете на български Индира Ганди,Хо Ши Мин,Си Дзинпин и пр.

    Коментиран от #10

  • 2 Мим

    15 7 Отговор
    Олександър е на изкривен език,като македонския и българския,за да не звучи уж на руски.все едно от българско сърце,а макето го изкривява на сръдце,дръве и тем подобни....

    Коментиран от #23, #27

  • 3 ....

    7 7 Отговор
    Пишеш го с "А" единствено за да ти коментира някой некадърните статии. Той човекът е пише с "О", произнася се с "О", очаче мунчо си имал собствено мнение! Изключително просташко и неуважително! Не знам, колко трябва да си отчаян, за да използваш такива приоми, за да пробиеш.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Летописец

    18 4 Отговор
    Украинският език не само е измишльотен от укронацитата , но и няма окончателно завършен , дори за разлика от македонския ! Ако конкретния е искал да се казва Олександър , така да се казва ! Но нека украинската хунта позволи на руснаци , българи и другите си малцинства да се наричат правилно ! А не както сега , украинската хунта дава на родилките именици , в които всички имена са изкривени "по украински" .
  • 5 Гешевче

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "....":

    Драги, почети повечко за произхода на името. За сведение имената Александър и Анатоли са древни египетски имена и нямат нищо общо с Русия. А украинците ако искат да го пишат с У, Ъ иликактоси поискат. Могат да претендират даже американците да наричат Алекс като Олекс или Улекс. Толкова за имената.
  • 6 Това

    6 10 Отговор
    е все едно някой журналист да ти напише името Гнусен Педал Илиев, защото си имал собствена теория от къде произлиза Тервел. Гахти нещастника!
  • 7 да да

    7 0 Отговор
    Пулю мильо играха за 50000долара....Общо,,,,
  • 8 Да знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "....":

    Ти си Мунчо, виж коментар № 2.
  • 9 Всъщност

    7 3 Отговор
    Не е проблем , че болните укри сменят руските имена като ги кривят . Проблемът е , че принуждават и другите народности в Украйна да кръщават така децата си !
    .

    Коментиран от #13, #24

  • 10 Гешевче

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Д-р Гълъбова":

    Така е правилно да не се превеждат. А украинците защо го превеждат. Името в цял свят е Александър и няма общо с Русия.
  • 11 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    7 2 Отговор
    За всички е ясно, че Украйна е Русия, както (Северна) Македония е България...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гешевче

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност":

    Не са руски брато.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Да те питам

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гешевче":

    Е какви са тогава, да не са украински,
    като такава държава съществува от само 25 години?

    Коментиран от #20

  • 15 в подобието на бокс

    3 2 Отговор
    се налагат, натискат , нараняват , нарушават правилата да вземат парите за победител . нечестен и нечовешки спорт - измислен от американците . шоу , кръв, а после се вижда . тайсън - изнасилвач , друса се , кубрат - бие бившата , а това е щото се затъпява . от удъри в главата . Затова всеки има прякор . Затова мутрите на прехода бяха с прякори . В кеча са с прякори . Кобрата . Ще изкара да черпи . кличко готрясна . роки балбоа беше италянския жребец, лява лапа . блиц криг не може да прави кобрата .

    Коментиран от #26

  • 16 Всъщност

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гешевче":

    Разбира се , че далечният им произход е друг . Горките украинци отчаяно искат да положат , че са нещо уникално .
  • 17 Рефер

    4 0 Отговор
    Не запълвайте медиите с този КЛОУН, който се вживява като боксьор. На ринга е същински клоун,боксова круша който с дебелата си и празна кратуна е забавлевие за публиката и нищо повече. Същество което яде бой за пари и демонстрира и напомня постоянно за себе си с измислен рейтинг за себе си но показва единствено простотия надменност алчност и т.н
    Повръка ми се като често ми се изпречкват с брат си . Кличко му светна празната глава но ..
  • 18 Тренера

    6 0 Отговор
    Това което показва Кубрат на ринга е доста делеч от бокса. Кубрат показва на ринга някакъв ръкопашен грозен за гледане бой с юмруци , но не и бокс!
  • 19 Георги v.

    5 0 Отговор
    Преиначаване е много меко. Направо се лъже безобразно, за което тон дават властимащите.
  • 20 Гешевче

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да те питам":

    Вече писах, но повечето от вас четат само себе си. Древни египетски са. Анатоли например означава Анадола. Четете драги. Нищо общо с Русия, Украйна, САЩ или каквото си помислиш.
  • 21 Сандо

    3 2 Отговор
    Всъщност в Украйна направиха това,което в България е известно като Възродителен процес.Още по-лош беше този Възродителен процес в балтийските околии.Но за политкоректните и напраскани с евроатлантически ценности западни общества това не стана някаква особена новина,още по-малко пък процес,който да бъде осъден за нарушаване на човешките права.Та затова Александр стана Олександр,Алексей стана Олексей,Елена стана Олена и дори Владимир стана Володимир.

    Коментиран от #25, #28

  • 22 До 3 и 6

    4 0 Отговор
    От далече ви личи, че сте от онея с парадите, сещате се кои
  • 23 Пурко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мим":

    Александър - Олександър
    Елена - Олена
    Владимир - Володимир и т. н.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дежавю

    3 1 Отговор
    Те и тия от Скопие си върнаха имената. Григор стана Глигор, вероятно от глиги на глиган. И другите им езикови подвизи са такива.