Last news in Fakti

18 Януари, 2024 14:00 807 0

Във Франция тече разследване за трансфера на Неймар в ПСЖ

  • псж-
  • неймар-
  • футбол-
  • франция-
  • разследване

Според тях в понеделник френското министерство на финансите е било обискирано, като операцията е била проведена от френската Централната служба за борба с корупцията и данъчните измами в присъствието на съдии-следователи

Във Франция тече разследване за трансфера на Неймар в ПСЖ - 1

Във Франция тече разследване относно рекордния трансфер за 222 млн. евро на Неймар в Пари Сен Жермен от Барселона през 2017 г., съобщават вестник “Льо Паризиен” и сайтът “Медиапарт”.

Според тях в понеделник френското министерство на финансите е било обискирано, като операцията е била проведена от френската Централната служба за борба с корупцията и данъчните измами в присъствието на съдии-следователи.

Подозренията са за данъчни облекчения, предоставени на Пари Сен Жермен по време на трансфера на Неймар от Барселона през лятото на 2017 г., като роля за това е изиграл тогавашния министър на публичните финанси Жерал Дарманин, който в момента е вътрешен министър, както и началника на неговия кабинет по това време Жером Фурнел. Твърди се, че министърът е действал като данъчен съветник на клуба в ущърб на френската хазна. Когато от френските медии са се свързали с него, от обкръжението на Жералд Дарманин отказаха да коментират разследването.

Френските медии цитират изявленията на политика тогава, който бе възхитен от трансфера на Неймар и след това увери, че Неймар ще плати данъците си във Франция и гарантира подробно наблюдение на финансовото споразумение на трансфера. Самият Дарманин се върна към този въпрос преди няколко дни, като заяви: “Ако Неймар не беше дошъл, нямаше да се плащат данъци, нямаше да се продават футболни фланелки на негово име и нямаше да се събират социални осигуровки”. Във вторник президентът на финансовата комисия на Националното събрание (б.ред. - долната камера на френския парламент) Ерик Кокерел пък е поискал от правителството да му съобщи „възможно най-скоро“ данъчните документи, свързани с този трансфер.

Преди няколко месеца журналисти пък разкриха, че друг политик - бившият заместник-председател на Националното събрание Юг Ренсон, също се е намесил пред правителството в полза на данъчни облекчения за ПСЖ.

В доклада от разследването, изпратен на разследващ магистрат на 21 ноември, разкрит тогава от “Либерасион” и консултиран от Агенция “Франс Прес”, се повдигат въпроси за възможна търговия с влияние. Според този документ бившият директор на ПСЖ Жан-Марсиал Рибес "е поискал недвусмислено услугите" на Юг Ренсон, бивш съветник на Жак Ширак в Елисейския дворец. Който сам би се свързал със службите на Министерството на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА