Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 17:05 1 406 0

Отиде си легендарен треньор, открил Емил Костадинов за европейския футбол

  • артур жорже-
  • футбол-
  • емил костадинов-
  • починал

На 13 февруари известният наставник навърши 78 години

Отиде си легендарен треньор, открил Емил Костадинов за европейския футбол - 1

Легендарният португалски треньор Артур Жорже е починал тази сутрин след продължително боледуване. На 13 февруари известният наставник навърши 78 години.

Жорже има отлична кариера и като футболист, когато с екипа на Бенфика става четири пъти шампион на Португалия. Преди това той прохожда във футбола в школата на Порто.

Голяма слава обаче придобива като треньор. Артур Жорже е легенда на Порто, след като през 1987 година печели КЕШ. На финала под негово ръководство „драконите“ обръщат Байерн с 2:1, а Рабах Маджер вкарва феноменалния гол с пета.

Именно Артур Жорже е човекът, който открива Емил Костадинов за европейския клубен футбол, привличайки го от ЦСКА в Порто през 1990 година. Година по-късно той дава зелена светлина и за трансфера на Петър Михтарски, но малко след това подава оставка.

Жорже три пъти е ставал шампион с Порто като треньор, веднъж с ПСЖ и също толкова с Ал-Хилал в Саудитска Арабия. Когато е във френския тим, Артур е на крачка да привлече Стоичков, но сделката пропада в последния момент.

За последно Артур Жорже беше начело на Алжер от Алжир, който напусна през октомври 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА