28 Януари, 2014 10:18 1 584 0

Нови непознати факти за футболната игра (част 2)

  • факти-
  • фенове-
  • случки-
  • отбори-
  • футбол

Факти, за футбола, които много малко хора знаят

Нови непознати факти за футболната игра (част 2) - 1
Снимка: БТА/Ар

Запалените футболни фенове знаят 2 и 200 за играта - кога е играл даден отбор, какви резултати е постигал в близкото и далечно минало, кои футболисти са преминали през тима. Днес обаче ще ви представим нова порция от малко известните факти за футболната игра.

1. Оле-оле-оле

Футболното „Оле-оле-оле” произхожда от Испания, където се употребявало главно по време на кориди и танца фламенко. Интересното обаче е, че това възклицание се е появило чрез трансформация на думите „Аллах, Аллах”, които произнасяли при молитва арабите, владеели Испания през 8 век.

2. Колко струват английските фенове?

Известно е, че англичаните са едни от най-ярките футболни запалянковци, страстни привърженици на отборите си, заради които са готови на всичко. Оказва се обаче, че тази тяхна страст струва на частни и държавни институции по около 40 млн. лири годишно за нанесени имуществени щети от вандалски прояви.

3. Грубияни

На 3 ноември 1969 г. във Великобритания се е състоял най-гаменският футболен мач между отборите на „Токхемския младежки клуб” и „Хау-ли”. Футболистите толкова настървено и грубо се борели за провинциалната купа, че се наложило съдията да изгони всичките 22-ма играчи, като единият бил откаран в болница заедно със страничния съдия.

4. Отбор-семейство

В полския град Бидгошч се състоял един от най-любопитните двубои, привлякъл тълпи репортери и зрители. Интересното било във факта, че футболистите на единия отбор били представители на едно семейство – братя от фамилията Осински на възраст от 15 г. до 28 г. Въпреки че семейният отбор загубил, публиката мощно аплодирала създателя му.

5. Да вкарваш в неправилната врата

Бразилският защитник Пинейро получил прозвището рекордьор по голове… в собствената си врата. Само за един сезон той вкарал 10 гола на своя вратар. Затова и пратили футболиста в нападение, но още в първия мач той се изхитрил и отново забил топката в своята врата. Заради тези си изцепки съотборниците му измислили страхотен подарък за 25-ия рожден ден – компас, на който било изографисано „Помни, противникът е на тази страна”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА