Last news in Fakti

9 Юни, 2024 16:41 815 1

Волейболният ни национален отбор загуби от Словения в Лигата на нациите

  • волейболният-
  • отбор-
  • българия-
  • загуби-
  • словения-
  • волейбол-
  • лига на нациите

В четвъртия си мач от Група 3 във Фукуока (Япония) отстъпихме с 0:3

Волейболният ни национален отбор загуби от Словения в Лигата на нациите - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

Мъжкият национален отбор на България по волейбол загуби последната си среща от втората седмица в Лига на нациите. В четвъртия си мач от Група 3 във Фукуока (Япония) отстъпихме с 0:3 (23-25, 14-25, 21-25) пред бронзовия медалист от Европейското първенство – Словения, който е и домакин на турнира в последната седмица.

България показа отново много добро лице в началото на мача срещу един от лидерите в тазгодишния турнир Лига на Нациите и само пропуснати възможности ни лишиха от това да поведем на старта. Кошмарна бе втората част за "лъвовете", в която те допуснаха серия от 11 поредни точки на съперника. Третият гейм бе равностоен почти до края, но неувереност в някои моменти ни раздели от записването на поне гейм. Грешките ни начален удар – 19 в мача, също натежаха, а селекционерът Джанлоренцо Бленджини имаше сериозни претенции към родната атака.

24 часа по-рано словенците излязоха срещу Япония и допуснаха първото си и единствено поражение (1:3) в тазгодишния турнир. България пък завърши участието си във Фукуока с една победа и три загуби, като отстъпи пред Полша и Германия, и се наложи над Иран. Към момента заемаме 14-та позиция във временното класиране.

Българският селекционер Джанлоренцо Бленджини този път заложи на поста диагонал на Денис Карягин, който се отблагодари за възможността и бе най-резултатен с 14 точки (48% ефективност). Други промени, в сравнение с предходния двубой, нямаше: разпределител Симеон Николов, посрещачи - Георги Татаров и Аспарух Аспарухов, централни блокировачи - Илия Петков и Алекс Грозданов, както и либеро Мартин Божилов.

Двубоят тръгна равностойно с размени на водачеството с не повече от 1 точка, но България успя да се откъсна на 3 т. при 13:10. Наши грешки доведоха до изравняване, а словенците дори стигнаха и до обрат. Бленджини взе таймаут, в който отправи препоръки към играта ни в атака и поиска повече бързи топки в края на мрежата. "Лъвовете" съумяха да се държат близо до съперника и дори да направят серия, в която Карягин изравни при 17:17, а след двойна блокада Аспарухов записа точка за нов наш аванс. Клемен Чебул с мощен удар изравни, а Урнайт направи пореден обрат в частта. При 20:22 селекционерът на България взе прекъсване и настоя за повече концентрация и внимание към детайлите. Татаров и Карягин доведоха до ново реми, а това накара словенският треньор Джордже Крецу да вземе таймаут на свой ред. Илия Петков изпълни страхотен сервис, който обаче бе самоотвержено спасен от съперника и в последвалото разиграване Словения бе по-организирана. Стигна се до геймбол след единична тяхна блокада, но Алекс Грозданов отговори със същото в следващото разиграване. "Лъвовете" не успяха да се подредят добре в защита и Словения спечели гейма след 25:23.

В тази част ние показахме по-добри показатели в атака, а съперникът на посрещане. За съжаление, имахме 7 грешки. Почти всичките ни точки дойдоха от Карягин и Аспарухов, съответно 10 и 8 т.

Бленджини имаше претенции към съдията в края на първата част, а той показа жълт картон на капитана ни Алекс Грозданов преди да започне втората. Илия Петков реализира първата точка, а след блокаут на Щерн - Словения изравни. Карягин продължи да е активен и успешен, но словенците ни догонваха. Грешка на наш сервис ги изведе за кратко напред и в следващите няколко минути ролите се размениха, като изоставахме ние. Блокаут на Татаров и Карягин, както и атака на Грозданов поддържаха интригата (11:12). Илия Петков, който направи страхотен мач при победата над Иран с 3:2, записа първата си точка с атака през центъра при 12:13 във втория гейм. Успяхме и да изравним – 13:13. С по-добро представяне на сервис съперникът ни се откъсна с крехка преднина при 14:16 и Бленджини веднага реагира с прекъсване. След него Щерн направи точка на единична блокада, а с грешка на Татаров разликата стана 4 т. Бленджини взе втори таймаут, но и след него словенската блокада показа по-добра ефективност. Селекционерът на България предприе мерки с две смени, изваждайки Карягин и Николов и пускайки в игра Станков и Димитров. Това също не помогна и шестата поредна точка за Словения беше факт. Гърков смени Татаров. Чебул продължи поредицата с още 2 последователни свои точки. Георги Петров също получи шанс от Бленджини, но следващата точка за опонента дойде след негова грешка. Геймболът за Словения бе реализиран при първия шанс от Щерн – 14:25.

"Големият ни проблем е в атака. Просто, във втория гейм спряхме да реагираме на посрещане при сервиса им. Всичко се разруши. Неуспявахме да разиграваме и атаките, които имахме. Когато бяхме 1 на 1 на мрежата, не успявахме да завършим. Вторият гейм те бяха много по-добри", коментира пред тв камерите Бленджини след втория гейм.

Бленджини заложи на стартовия си състав в третия гейм, а той започна с блокада и ас на Словения. Петков заби през центъра за 1:2. Последваха грешки на начален удар в двете посоки. Татаров и Карягин донесоха равенство при 5:5. Диагоналът ни отново се активизира и успявахме да бъдем равностойни. Щерн проби нашата блокада за 10:11, но словенците сбъркаха на начален удар. Все пак те взеха леко предимство при 13:11, а Бленджини – прекъсване. В него той обърна внимание на блокадата и за действията ни, когато не сме в изгодна позиция. С директна точка от сервис Словения се откъсна при 15:12. Равенството бе върнато след два поредни аса на Симеон Николов – 17:17, а 17-годишният разпределител бе много близо и до трети пореден. Бленджини поиска таймаут, но след него два поредни аса на съперника ги отдалечи при 17:21. Серията бе прекъсната с грешка на начален удар. Николай Къртев влезе на мястото на Петков. Чебул прати топката в аут за 19:22, но Щерн реализира следващата атака. Грешките на сервис в тази част за Словения продължиха, но това не беше фатално, тъй като имаха и комфортна преднина. Стигна се до мачпойнт след лошо изпълнение на сервис от страна на Гърков, но и Ропрет върна жестта. Победната точка за Словения все пак дойде, след като Татаров прати топката в мрежата за 21:25 и 0:3.

В тази среща завършихме с едва 3 блокади и 4 аса, както и 19 грешки (от общо 24) на начален удар.

"Днес не успяхме да се възползваме от шансовете, които имахме. Не отбелязахме точка, когато трябваше, но съм сигурен, че ще се развиваме и в бъдеще ще се възползваме. Всеки ден тренираме, за да се развиваме. Искаме от седмица на седмица да показваме по-добре лице и вярвам, че ще го постигнем", коментира Карягин минути след мача.

В последния турнир се изправяме последователно срещу Турция, Италия Куба и Аржентина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 1 Отговор
    С изключителен управленски талант имжинерчиту и толупът, на когото и бай Ганьо може да зависи за тарикатлък, гьосуратлък и простотия, доведоха волейболния национал от страшилище за най-големите в света до подобие на футболното посмешище...