Last news in Fakti

12 Март, 2014 21:00 1 257 0

От сълзите на Канисарес до радостта на Аяла

  • лудогорец-
  • валенсия-
  • лига европа-
  • сълзи-
  • радост-
  • канисарес-
  • аяла-
  • национален стадион

През 1978 година ЦСКА побеждава Валенсия в София с 2:1, но на реванша губи с 1:4

От сълзите на Канисарес до радостта на Аяла - 1
Снимка: БТА/ AP

Утре вечер в 20:00 часа Лудогорец приема Валенсия в първия осминафинален сблъсък между двата тима в Лига Европа. Българските шампиони, които завършиха на първо място в груповата фаза и елиминираха Лацио на 1/16-финалите, бяха наречени „убиец на гиганти” от някои от най-авторитетните чужди издания.

На пътя на разградчани обаче се изправя испанският Валенсия, който може би ще е най-голямото предизвикателство за „зелените” от началото на похода им във втория по сила турнир на Стария континент.

Въпреки че „прилепите” са далеч от блясъка и възможностите на Барселона и Реал (Мадрид), то няколко трофея във витрината им будят страхопочитание. Несъмнено най-големият успех за 6-кратните шампиони на Испания на международната сцена е спечелването на Лига Европа (тогава Купа на УЕФА) през 2004 година.

На 19 май в Гьотеборг Валенсия се изправя срещу френския Марсилия и побеждава с 2:0. Ключовият момент в мача е изгонването на вратаря Фабиен Бартез, който получава директен червен картон от главния съдия Колина за нарушение в наказателното поле срещу откъсващия се Емилио Торес. Висенте бележи от дузпа, а през второто полувреме Миста убива интригата с втори гол. За играч на мача е избран Роберто Аяла, носил екипа на „прилепите” в продължение на седем години.

Феновете на Валенсия обаче изстрадаха два загубени финала в Шампионската лига, преди да бъде вдигнат трофея от Купата на УЕФА. През 2000 година „прилепите” играят финал в „Лигата на богатите” срещу сънародниците си от Реал (Мадрид). „Белият балет” побеждава с 3:0 и не оставя никакви съмнения кой от двата тима заслужава повече „ушатата” купа.

През следващия сезон, мотивирани до краен предел, възпитаниците на Ектор Купер отново достигат финала, този път съперник е Байерн (Мюнхен). Ефенберг и Мендиета оформят резултата 1:1 в редовното време, за да се стигне до изпълнение на дузпи. При изпълнението им немците изпускат две, а испанците – три, с което пропускат възможността да вдигнат трофея от Шампионската лига за първи път в своята история. Вратарят на Валенсия Сантяго Канисарес е съкрушен, а Кан трябва да го утешава.

Без съмнение Валенсия е един отбор, който няма да се уплаши от Лудогорец. Въпреки че историята и името са на страната на испанците, Лудогорец също не трябва да се уплаши от Валенсия, обаче! Както срещу Лацио много хора бяха отписали разградчани, то така и срещу „прилепите” ще има скептици, невярващи в чудото.

Валенсия е именит отбор, но на терена са важни футболните достойнства, а не витрината. Лудогорец разполага с такива и трябва да ги покаже срещу испанците.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА