13 Септември, 2024 09:44 557 1

Георги Чиликов е новият треньор на Дунав Русе

  • георги чиликов-
  • треньор-
  • дунав русе-
  • старши-треньор

Той ще изведе отбора още в гостуването идния кръг на Ботев II в Пловдив

Георги Чиликов е новият треньор на Дунав Русе - 1
Снимка: facebook

Георги Чиликов е новият старши-треньор на Дунав. Днес „драконите“ официално финализираха процеса по намиране на нов наставник след напускането на Мартин Ковачев. Чиликов поема отбора считано от днес, 11 септември.

Георги Чиликов е един от изявените футболисти и треньори в България с вече натрупан опит в клубове на високо ниво. Той е роден в Бургас на 23 август 1978 и първите си стъпки във футбола прави в школата на Черноморец (Бургас). Футболната му кариера е доста и богата, като той се подвизава последователно за отборите на Черноморец, Нефтохимик, Левски, португалския Насионал Мадейра, ЦСКА София, китайския Далиен, Тобол и Локомотив Пд. В периода между 2002 и 2004 е национал на България и участва на последния голям форум на националния ни отбор – Европейското първенство в Португалия. Като нападател записва 105 гола в 290 мача. Георги Чиликов е голмайстор на България за 2003, шампион на България за 2002, 2007 и 2008 година, носител на Купата на България за 2002, 2003 и 2005 година.

Кариерата си след приключване на активна състезателна кариера започва също от родния Бургас като последователно е помощник-треньор в Нефтохимик, а по-късно и в Черноморец, където попада в полезрението на един от доайените на българския футбол Димитър Димитров – Херо, с когото в последствие ще работи заедно. Натрупва опит на различни спортно-технически позиции в структурните звена на Левски София като скаут и селекционер. През 2017 става помощник треньор на Димитър Димитров – Херо в Лудогорец, където става шампион на България, а по-късно се присъединява към щаба на Димитров в казахстанския Иртиш Павлодар, който се изправи през 2017-а срещу Дунав в турнира „Лига Европа“. По-късно е бил част още от Берое и Арда Кърджали. Именно в Кърджали е първата му по-значима роля като старши-треньор, поемайки отбора през 2021 година и записвайки силна серия от резултати с екипа на кърджалийци. След това приема предизвикателството да се върне в родния Бургас и спомага за възраждането на местния Черноморец, а по-късно отново се присъединява към щаба на Димитър Димитров – Херо в Спартак Вн. През изминалия сезон Дунав отново се изправи срещу Георги Чиликов, който тогава пое тима на Спортист.

Относно процеса по избор на нов старши-треньор: Георги Чиликов ще бъде първият старши-треньор на Дунав, който не е бил директно свързан с клуба като футболист и треньор след 2020-а година. Досега „драконите“ разчитаха на местни специалисти, но ръководството на русенци прецени, че е време за промяна и отваряне на нова страница. В процеса на подбор бяха водени разговори с редица кандидати за треньорския пост, с които ръководството на „драконите“ събеседваше относно плановете за бъдещото развитие на клуба, цели и текущи предизвикателства, с цел и двете страни да могат. Решението на новия треньор Георги Чиликов да сформира свой щаб, което означава, че „драконите“ ще се разделят с досегашния помощник Иван Танчовски. Именно Танчовски водеше отбора временно след напускането на Мартин Ковачев.

Президентът на "драконите" Диян Димов също изрази задоволството си от затварянето на въпроса с това кой ще бъде следващият треньор на отбора:

"В деликатен момент сме, защото бяхме притиснати от това да действаме бързо след напускането на Мартин Ковачев, тъй като треньорската неяснота изобщо не се отразява добре на обстановката в отбора и като следствие на неговите резултати. От друга страна, ни беше нужно време да се ориентираме за реалностите на пазара и нашето място и опции в него. Гледаме на това като доста отговорно решение и беше важно да сме убедени в плюсовете и минусите на всяка от възможните кандидатури. Накрая се спряхме на Георги Чиликов, защото чувствахме, че в точно този момент имаме нужда от човек с неговия профил на треньорския пост. За нас е важно освен краткосрочен ефект относно резултатите, да разчитаме на човек, който ще може да развива и надгражда отбора в бъдеще, да има контактите в България и с чужбина, благодарение на които ще работи за развитието на клуба като цяло. Също така търсихме утвърдено име на това ниво и човек, който познава отлично реалностите на Втора лига, играчите в нея, нашите футболисти и ще може да влезе максимално бързо в обстановката в отбора, за да започне още от началото да работи конкретно по игровите ни проблеми. Използвам случая да благодаря и на Иван Танчовски за досегашната работа и за това, че води отбора в този сложен период за него. Надявам се, че сега ще се внесе спокойствие в отбора и момчетата ще се фокусират върху футбола си. Убеден съм, че отборът предстои тепърва да разгърне своите реални възможности, но е ясно, че ще е необходимо време отборът да стигне нужното ниво.“

"Радвам се, че поемам това ново предизвикателство. Дунав е клуб с традиции и амбиции да върви нагоре, с което си допаднахме. Вярвам, че заедно ако се обединим всички в града, ще прогресираме. Целта е да развием клуба на следващото ниво и аз ще се опитам да дам всичко, за да се случи. Вярвам, че отборът има много по-добър потенциал и това вярвам, че ще го покажем с работата си оттук насетне. Ще се концентрираме върху работата и няма да залагаме на много приказки".

Георги Чиликов ще изведе Дунав още в гостуването идния кръг на Ботев II в Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    1 0 Отговор
    Абе хубаво, но малко е опасно с треньор с такова име - да не заиграят изведнъж чилик или ганкиното? - шегувам се!

    Хайде, успех на отбора!