Last news in Fakti

21 Май, 2014 19:08 928 0

100-точкова бариера: Мисията възможна!

  • ювентус-
  • мисия възможна-
  • 100 точки-
  • барселона-
  • реал мадрид-
  • бари таун-
  • селтик

На Апенините Юве подобри и рекорда на Интер от 97 точки, поставен през сезон 2006-07

100-точкова бариера: Мисията възможна! - 1
Снимки: БТА/XINHUA

Преди няколко дни Ювентус премина 100-точковата бариера, печелейки титлата в Италия за трета поредна година. „Бианконерите“ завършиха с първенството със 102 точки и се наредиха до тимовете с трицифрен точков актив в исторически план. Кои отбори обаче са печелили 100 и повече точки в местните си първенства? Uefa.com дава отговор на този въпрос:

Реал (Мадрид) – 100 точки, сезон 2011/12

„Беше трудно да спечеля титлите в Португалия, Англия и Италия, но тази беше най-трудната от всички“ - така бившият треньор на Реал Жозе Моуриньо описва спечелените златни медали с невероятните 100 точки. „Белият балет“ записва 32 победи, 4 равенства и 2 загуби, отбелязвайки 121 гола. С това си постижение Реал печели 32-ата титла в Ла Лига и се превръща в първия испански тим, достигнал границата от 100 спечелени точки.

Барселона – 100 точки, сезон 2012/13

Още през следващия сезон Барселона на Тито Виланова изравнява рекорда на Реал, който финишира на 15 точки от победителите. Каталунците също записват 32 победи, 4 равенства и 2 загуби, отбелязвайки 115 гола.

Ювентус  - 102 точки, сезон 2013/14

С победата си в последния кръг срещу Каляри Юве премина границата и се превърна в единствения италианския отбор до момента, който може да се похвали с подобно постижение. Торинци пратиха в миналото постижението на Интер от 97 точки, което бе ненадминато на Апенините. Възпитаниците на Антонио Конте записаха 33 победи, 3 равенства и 2 загуби, печелейки и трето поредно скудето. „Нашата цел беше да спечелим титлата, но в последните кръгове мислехме и за този рекорд“, заяви наставникът на торинци Конте. Съперникът му Руди Гарсия от Рома пък сподели, че подобен рекорд трудно може да бъде подобрен.

Селтик – 103 точки, сезон 2001/02

Под ръководството на Мартин О'Нийл „детелините“ губят само един мач и допускат само 18 гола през този сезон. В нападение действат атомните Хенрик Ларсон и Джон Хартсън, които вкарват общо 58 гола. По това време в Селтик се подвизава и българският футболист Стилиян Петров, който е любимец на местната публика и един от основните играчи на шотландския гранд.

Бари Таун – 104 точки (сезон 1997/98), 105 точки (сезон 1996/97)

Изненадващо или не, на първо място в класацията на УЕФА от първенствата на Стария континент е уелският тим Бари Таун, който е смятан за един от най-великите тимове в историята на уелската лига. В периода 1996-1998 година Бари Таун е тотален хегемон в първенството, постигайки серия от 38 мача без загуба. „Имахме невероятен тим по време на тази ера. Имахме невероятен дух и воля за победа“, споделя играещия мениджър на отбора Гари Барнет. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА