Last news in Fakti

19 Август, 2014 12:41 3 273 0

За новите ергономични седалки на Opel

  • opel-
  • седалки
Новите ергономични седалки на Opel осигуряват удобство за тялото и гърба, което се усеща най-вече при пътуване на дълги разстояния. Интересно е да се знае обаче, че преди тази модерна и щадяща гърба конструкция на седалките да достигне до серийното производство, е необходимо преминаване през множество междинни етапи в развойната дейност. Поради това не е случайно, че разработката на седалките съставлява около десет процента от производствените разходи за даден автомобил. Седалките се създават така, че да отговорят на индивидуалните изисквания на хора с всякакъв ръст и анатомични особености - високи, ниски, големи и малки, като това е ключов елемент за изпълнението на изискването за намаляване на умората както при кратки, така и при продължителни пътувания.
 
Седалките на Opel са плод на повече от дванайсетгодишна работа на специалистите, както и на тясното им сътрудничество с организацията AGR (Инициатива за подобряване здравето на гърба), която се бори за намаляване на ортопедичните проблеми и заболявания в областта на гърба. Тези ергономични кресла могат да бъдат поръчани за много от моделите на марката Opel - от Insignia, Meriva и Zafira Tourer, до Astra, Mokka и Cascada. Сред свързаните със седалките елементи за осигуряване на сигурността на пътниците са въздушните възглавници, сензорите за заетост на местата и устройствата за притягане на предпазните колани. За намаляване на умората от продължително шофиране седалките на Opel трябва да отговарят на четири основни изисквания - да разполагат с четири вида настройки на лумбалната опора (напред, назад, нагоре и надолу), да имат регулиране на наклона и наличие на удължител на хоризонталната част, както и да са анатомично оформени с изразена опора за тялото.
 
Една от по-сложните задачи, които седалките трябва да изпълняват - наред с гарантирането на оптимална опора за тялото, е да осигурят топлина или хлад за него в зависимост от конкретните условия. Климатизацията на седалките е от изключителна важност, тъй като влагата, отделена от тялото, трябва да бъде отведена. Вградените в структурата канали позволяват на тапицерията да диша и да отвежда тази влага. При вентилираните седалки се използват вградени малки вентилатори, които помагат за поддържане на тялото приятно хладно и сухо. Тази система се предлага при моделите Insignia и Cascada. От друга страна, отоплението също е от изключителна важност. От Opel отопляват почти цялата повърхност на седалката, което е много по-различно от възможностите на много от аналогичните системи, които могат да отопляват само част от седалката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА