Last news in Fakti

3 Септември, 2014 15:47, обновена 3 Септември, 2014 15:48 2 634 2

Колите на GM ще следят погледа на водача

  • general motors-
  • seeing machines-
  • takata

General Motors планира да оборудва с датчици за движението на очите и главата на шофьора повече от 500 000 свои автомобили, съобщава The Financial Times. Така концернът се надява да помогне в превенцията на катастрофи, предизвикани от невнимателни водачи. Освен това системата ще позволи избора на приложение само с поглед към определено място на приборното табло и натискането на копче на волана.

Ако тези планове бъдат осъществени, автомобилите на GM ще станат първите масови модели, снабдени с подобна апаратура. Според FT концернът вече сключил споразумение с австралийската група Seeing Machines и японския производител на възли и части Takata за доставка на над половин милион системи за следене на погледа през следващите 3-5 години.

На по-късен етап устройствата ще могат да идентифицират водача и да предотвратяват кражби. Родителите пък ще могат да програмират достъпа до колата така, че младежите да могат да я карат само в определени часове и с таван на скоростта.

Системите на Seeing Machines използват камери за разпознаване на лицевите особености и след цифрова обработка съставят триизмерна карта на салона, засичайки посоката на погледа. Джаджите могат да определят дали водачът внимава в пътната обстановка, а в комбинация с други сензори - честотата на пулса и наличието на алкохол в кръвта му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Господинов

    2 0 Отговор
    Не ми харесва тая работа. То вече човек никъде не може да се скрие от камери. В един момент както е тръгнало една група от всемогъщи корпорации ще управлява света а ние ще сме просто едни експлоатирани работници. Ще ни следят тотално и просто ще ни изключват от системата с няколко клика. Колко му е да бъдеш открит в световната мрежа чрез един софтуер за лицево разпознаване . Да те проследят за секунди по гпс модула в телефона или колата. Да ти изключат и автомобила отдалечено. Да ти блокират банковите сметки или просто да ти изтрият личните данни така че да престанеш да съществуваш във всички обществени системи. Остава само някой да дойде да дръпне спусъка и да те закопае. Много съм за новите технологии но не и за нещо което един ден гарантирано ще се обърне срещу нас .
  • 2 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    Всичко почнаха да правят с камери и микрофони. Даже и конзолите погледнете Кинекта на х-бокс та това е най-съвършеното СРС и си го слагаш в дома . Телевизорите са с камери и интернет . Гугъл глас ... за това вече нямам думи. Телефоните сградите са окичени с камери . Всичко което е закачено за електрическата система може да се включи отдалечено . Всичко което е вързано в интернет може да се контролира отдалечено. Просто нещата загрубяват а хората щастливи от новите функции и илюзорната сигурност раздават личните си данни и целият си живот без грам притеснение