Last news in Fakti

16 Декември, 2014 13:34, обновена 16 Декември, 2014 13:36 18 195 10

360-градусово зрително поле в колата

  • jaguar-
  • land rover-
  • 360 virtual urban windscreen-
  • допълнителна реалност

Jaguar Land Rover демонстрира технология, която позволява на шофьора да вижда през колонките на покрива на колата. Системата, наречена 360 Virtual Urban Windscreen, подобрява обзора във всички посоки и показва ставащото в зони, които иначе остават извън полезрението на водача.

Новата технология се основава на екрани, вградени в страничните колонки на автомобила. Те излъчват изображение, заснето с камери отвън. Когато шофьорът включва мигач или извръща глава в дадена посока, дисплеят се включва и показва случващото се там.

360 Virtual Urban Windscreen е част от по-мащабна система за помощ при шофиране. Когато засече пешеходец или друго препятствие на пътя, компютърът го маркира със специален курсор на челното стъкло, което служи за екран.

Новата система на Jaguar Land Rover ще предлага на водачите и подобрена навигация. Движението по даден маршрут ще се облекчи значително, защото шофьорът ще трябва просто да следва виртуален автомобил, вместо да дебне за всяка следваща отбивка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Естребовски

    0 0 Отговор
    Тоя кара в насрещното.
  • 2 onq s konq

    0 3 Отговор
    Само не раэбрах тоя автомобил дето кара пред него и го води ако се счупи,кво правим?!
  • 3 аз

    0 0 Отговор
    Абе то остана ли да прави нещо шофьора а?Да слагат направо роботи сад волана и да не се занимаваме с глупости
  • 4 Илия

    0 0 Отговор
    Вижте до какви висоти са вече технологийте, а повече от половината свят измира от елементарни болести и мизерия.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Иванов

    0 0 Отговор
    Много си забавен!
  • 6 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Илия":

    Технологий да не е някой римски император борещ се срещу болестите?
  • 7 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Илия":

    Ми, браточка, ако не измират тея хора, трудно други хора ще имат охолен живот. Приеми измиращите като необходими жертви и се радвай, че до някъде поне нещо се развива, щото на повечето от нещата дето на пръв поглед сякаш се развиват, целта им е просто да обират парите от джобовете с финес. Тая конкретна технология ми се струва абсолютно пилеене на пари и ресурси, щото на льольовците дето им пречат гредите, нищо не може да им помогне. Тъч скрийни на всякъде - все нещо да цъкаш с пръстите като малоумник, камери на всякъде, следване на виртуален автомобил вместо да внимаваш къде реално караш и какво се случва - все неща от които се затъпява. То имам чувството, че такива автомобили накачорени с толкова много безсмислени "удобства", ако не ги палиш 2-3 дни и акумулатора ще им е капут. Яко зомбиране ни очаква в близкото бъдеще. Добре, че тия ш.тни няма да навлезнат толкова масово и бързо, че иначе не ми се мисли.
  • 8 Гостчо

    2 0 Отговор
    Много си прав! Моя опит и наблюдения показват, че далеч по-просто изобретение като парктроника, с което вече доста хора са свикнали изобщо не помага ако не можеш да паркираш. Но съвременният живот налага употребата на автомобил и от хора, които не им се отдава и на се готови да вложат мерак и творчество в шофиратето и затова се налага в името на всеобщата ни безопасност автомобилите да са окичени с всевъзможни системи за сигурност, програми за стабилизиране, антиблокиращи системи, системи за следене на дистанцията и аварийно спиране и т.н. По същия начин се налага появата на операционна с-ма за да може изобретението компютър да се ползва и от хора, които не са програмисти.
  • 9 Потенциален Купувач

    1 0 Отговор
    Добавете и ракети и ще си го взема!... иначе не ми върши работа.
  • 10 wwwww

    0 0 Отговор
    Като гледам клипчето,си мисля че е по добре да си поддържаме старите коли щото след 10 г.ще се молят за такива.Не мога да си представя да се кача в моята кола и тя да ми казва как да карам.