Last news in Fakti

13 Август, 2015 11:31 5 290 2

SMS изключва спирачките на колата

  • sms-
  • хакер

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего обявиха, че са открили нов способ за хакване на бордовата електроника на автомобила чрез изпращане на кратко текстово съобщение, съобщава Wired. Експертите са установили, че могат да поемат контрол над основни функции през специален датчик, включен към диагностичния порт на колата. Подобни устройства се използват от транспортни и застрахователни компании за събиране на информация за местоположението, скоростта и разхода на гориво.



Изпращането на SMS със специфично съдържание до въпросния датчик може да повлияе на работата на някои системи както в леки, така и в товарни автомобили. Учените от Калифорнийския университет са успели да активират не само периферни функции като чистачките, а и критични за сигурността системи като спирачките.



Възможностите на новия способ за дистанционно влияние върху кола са били демонстрирани върху Chevrolet Corvette от предишното поколение. Учените отбелязват, че чрез новия способ за хакване може да се управлява работата на ключалките, кормилната уредба и скоростната кутия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.