Last news in Fakti

23 Септември, 2011 09:50 1 297 0

Почина откривателят на биодизела

  • биодизел-
  • ешпедито жозе де са паренте-
  • бразилия

Ученият Ешпедито Жозе де Са Паренте, смятан за откривател на биодизела, почина на 70-годишна възраст. Приживе бразилският учен бе високо ценен в държавата си заради откритието на алтернативното гориво. След смъртта на Паренте лично президентът на Бразилия Дилма Русеф изказа съболезнования на близките, като каза, че производството на гориво на основата на растителни мазнини е допринесло много за намаляването на бедността в селските райони.

Откритието, патентовано в Бразилия, получи широко признание в световен мащаб. В момента Бразилия е втората страна в света след САЩ по производство на биогорива и нейните 74 завода са в състояние да произвеждат 6 милиона кубически метра гориво годишно. В процеса за добиване са ангажирани 276 000 бразилски земеделски стопани.

За суровина за биогоривото се използват слънчогледови култури, рапица, захарна тръстика, палмово олио и други. На практика всеки тип органична суровина, богата на въглеводороди и достъпна в големи количества, е пригодна за производството на такова гориво.

Според експертите производството на биогорива допринася за спадане емисиите на въглероден двуокис и други вредни вещества в атмосферата, влияещи на глобалното затопляне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА