Last news in Fakti

27 Септември, 2011 11:51 2 004 0

Google стана на 13

  • google-
  • 13 години

На днешната дата през 1998 г. се роди интернет гигантът

Днес, 27 септември, американската компания "Гугъл" празнува 13-тия си рожден ден с торта и карнавални шапки на началната си страница. През годините гигантът се промени толкова много, добавяйки нови продукти и услуги, че трудно може да си спомним как изглеждаше търсачката в края на миналия век. За 13 години компанията се превърна в непреодолима сила, достойна да си съперничи с водещи фирми в областта на компютърните технологии като "Майкрософт".

 
Google е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния. Към 15 юли 2010 г. в Google постоянно са заети 21 805 служители. Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.
 
 
Някои интересни моменти от историята на "Гугъл" са отдавна забравени. Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин, които се срещнали за първи път през 1995 г. в Станфордския университет и се опитали да измислят ефикасен алгоритъм за търсене на уеб страници по ключова дума. 
 
Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата "гугол" (googol), която е математически термин за единица последвана от 100 нули (10100). Днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата "google" е добавена в Оксфордския английски речник и означава "използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет".
 
 
Главната услуга на Гугъл е "Гугъл Търсене", от която компанията извлича основните си приходи. На 30 декември 2005, след проучване сред потребителите на CNN, създаването на Гугъл е обявено за най-значимото откритие на интернет. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА