Last news in Fakti

4 Април, 2016 13:00 21 450 17

Mazda показа нов ванкелов двигател

  • mazda-
  • ванкел-
  • нов-
  • двигател

Явно прототипът представен на токийския автосалон през есента, който спечели и наградата за дизайн на 2015-та - RX-Vision наистина ще стигне поточната линия. Доказателството за това са снимките, на които попаднахме в мрежата от патентоването на агрегатът му. Разликите с досегашния двигател основно засягат местоположението на всмукателя и изпускателя, като всичко е обърнато почти на обратно. Всмукателният колектор е в долната част и вкарва горивна смес в долната полусфера. От своя страна пък изпускателят е позициониран в горната част, а турбокомпресора буквално седи над двигателя. В това решение има логика поради факта, че топлия въздух сам по себе си винаги се издига, а и по този начин се извежда по-добре топлината извън двигателя. Дюзите даващи гориво също са сменили своята позиция от всмукателния колектор и вече се намират във всмукателния порт на двигателя с цел по-добро изгаряне. Свещите от своя страна не са променили локацията. Името на концептуалния агрегат е SkyActiv-R, но информация около кубатурата и мощността все още няма. Все още изчислението на кубатурата на тези двигатели е спорно, но последният RX-8 бе според производителя бе с 1.3 литров двигател и атмосферна мощност от 210 конски сили. През 2018 се навършват 40 години от пускането на първия расов спортист - RX-7 така, че очакваме появата на готовия автомобил да се случи тогава.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киркук

    2 0 Отговор
    Няма скоро да се откажат от петрола май!
    Китайците направиха мини газова турбина да произвежда ток, електриччески двигатели в колата, с разход 0.245кг. метан за100км!

    Коментиран от #13

  • 2 рх789

    2 0 Отговор
    Става дума за спортен автомобил, не за такси?

    Коментиран от #9

  • 3 goni

    6 0 Отговор
    Японците нямат отказване! Като се захванат с едно нещо до де не го направят да рабати както трябва.....!!! Да сме живи и здрави ще видим!:)
  • 4 Петър

    1 0 Отговор
    Мерцедес се отказват от Ванкел още в края на 60-те години на миналия век, защото двигателят не бил никак издържлив, а разходът огромен. Аз още не съм чувал за Ванкел на 200к км. Шефа ми си купи 3 годишна RX-8 - казах му, че е направил най-голямата си грешка в живота, но той не ми повярва. След месец му гръмна двигателя... Ако Ванкелът ставаше за нещо - тези Мазди нямаше да са без пари в Англия. Само глупак би се захванал да прави нова разработка на този двигател, след като половината държави в Европа ще забранят петролните коли до 2025-та.

    Коментиран от #5, #8, #16

  • 5 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    Няма как да се съглася с тази простотия..... "Европа ще забранят петролните коли до 2025 година" В момента сме 2016-та и малолитражните бензинови мотори с убийствен въртящ момент набират все по-голяма популярност! Освен това няма как спортни брандове като Ферари,Ламбо,Порше,Бугати,Бентли,Астон Мартин и Ролс-Ройс да загърбят бензина толкова лесно..... Електромобилите са хубави,но липсва надеждност,инфраструктура и това,което кара хиляди фенове да наливат пари.....тръпката.....
  • 6 Николов

    0 0 Отговор
    УРА УРА УРА
  • 7 Иван Илиев

    0 0 Отговор
    Авторът на статията да се върне в училище и да се научи къде се използва пълен и къде - кратък член.
  • 8 йкб

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    От автомобилните фири останаха само мазда и субару - фирми експериментиращи с нови неща. Всичко друго е копи-пейст.И кост сейвинг. Евала на Мазда. Фабриката е в Хирошима, град унищжен от ядрена бомбардировка. Това е човешкият дух. Имам екземпяр от марката.
    Само така.
  • 9 Знайко от Киркук

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "рх789":

    Ето неук и незнаеш дечко, не такси, спорт кар!
    http://www.autoblog.com/2016/03/02/techrules-at96-gt96-trev-concept-geneva-2016/

    И другият път да ти сменят памперса преди да пишеш!
  • 10 укиоп

    0 0 Отговор
    манкел винкел все ориз, а на вас дето много знаете с гугъла и уикито,кво да ви кажа ...папагааааали!
  • 11 спиндер

    0 0 Отговор
    ти може да имаш екземпляр от марката ама той е копи-пейст от форд ако мислиш че греша влез и виж историята за твоя автомобил
  • 12 Иван

    1 0 Отговор
    Да наистина навремето когато ги пуснаха в продажба автомобилите с Ванкелов двигател имаше условие,че след 50000км пробег двигателя се сменя безплатно с нов, но за съжаление повечето от колите не доживяха 50000км и така си останаха с обещанията.Сегментите на този двигател бяха един от най големите
    проблеми пред инженерите а разхода му си беше пословичен!Едва ли новия Ванкел ще е много различен , но да видим.Аз няма да съм опитното зайче .
  • 13 Гьобелс

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киркук":

    Идеята е колата все пак и да е използваема нали а не само да вади пушек.
  • 14 Russia

    0 0 Отговор
    Този двигател не за българската простотия, не ще да се вози в 10w40 + LPG)))))
  • 15 Бай Георги

    1 0 Отговор
    .аси простотиите дето ръсите! Двигателя изкарва 100к км и после се ребилдва много лесно. Ванкела е само за ентусиасти, а не за селски тарикати.
  • 16 Бай Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    Значи и ти и шефати не сте много умни.
    1. Кола не се купува без да си проучил слабите места на модела.
    2. Винаги когато си купуваш спортна кола втора употреба,а особено модифицирана трябва да заделиш едни пари за двигател.
    3. Коли с ванкелов мотор се купуват само ако знаеш как работи, с какво се захващаш и ако имаш друга кола.
  • 17 rx8323

    0 0 Отговор
    супер е!!! Нямам търпени да я тествам :) дано RX-8цата ми не изревнува хаха