1 Юни, 2016 15:31 2 443 3

Мичиган разрешава коли без водач зад волана

  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил-
  • мичиган
Мичиган разрешава коли без водач зад волана - 1

Властите в американския щат Мичиган подготвят промяна в законодателството, която ще позволи движението на автономни автомобили без задължителното присъствие на човек на шофьорското място, съобщава Associated Press. Инициативата поддържат както демократите, така и републиканците.

Нововъведението предвижда възможността безпилотни коли да се движат по пътищата за общо ползване не само с експериментална цел. Властите предлагат да се разреши свободната продажба на автомобили със системи за автономно управление и използването им от частни лица.

Ако промените бъдат одобрени, в Мичиган могат да се появят цели кервани от безпилотни камиони, които ще се придвижват координирано по магистралите с определена скорост. Предлага се и организирането на мрежа от автономни таксита.

В щата ще бъде създаден изпитателен полигон, където ще се провеждат високоскоростни тестове на автономни коли. Предполага се, че комплексът ще бъде построен на мястото на изоставена фабрика на General Motors, където по времето на Втората световна война са произвеждани бомбардировачи.

Целта политиците е Мичиган да запази лидерската си позиция в разработката на технологии за автоматизирано управление на превозни средства. В момента изпитания на безпилотни коли по пътищата за общо ползване активно провеждат Калифорния, Флорида, Невада, Северна Дакота, Тенеси, Юта, Аризона и Окръг Колумбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Ние пък разрешихме на хора дето не могат дори да се разпишат да карат таксита!!!!Така че - догонващи сте
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Ние пък разрешихме на хора дето не могат дори да се разпишат да карат таксита!!!!Така че - догонващи сте

    Коментиран от #3

  • 3 цели кервани

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Румен Янев":

    Тъмнобългарските малцинства винаги са били цвета (и аромата) на нацията!