Last news in Fakti

6 Юли, 2016 11:40 6 620 15

Пак катастрофа заради автопилота на Tesla

  • tesla-
  • автопилот-
  • катастрофа
Пак катастрофа заради автопилота на Tesla - 1

Само няколко дни след като Националната администрация по безопасност на движението в САЩ (NHTSA) започна разследване, свързано със смъртта на човек, намирал се на шофьорското място в Tesla Model S, стана известен нов случай, свързан с автопилота на Tesla.

Този път става дума за автономната система на кросоувъра Tesla Model X. Карайки по магистралата на автономен режим, електрическият автомобил с повишена проходимост неочаквано се удря в камион встрани от пътя, вследствие на което пресича цялата магистрала и се забива в бетонните ограждения разделящи лентите.

За щастие инцидентът се разминава без жертви, но за катастрофата отново е виновен автопилотът. От компанията обявиха, че причината е в силното слънце, заради което системата не е различила белия прицеп на камиона и отново подчертаха, че тя е само спомагателна функция и водачите не трябва да се доверяват изцяло на нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бичето

    0 0 Отговор
    Системата автоматично препраща уптавлението на колата към някой геймър с xbox или playstation
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Просто трябва да се сложи автоматична бленда на видео сензора , каквато има всеки фотоапарат над стотина долара и ще забравят за тия истории

    Коментиран от #5

  • 3 Краси

    0 0 Отговор
    Брех това слънце, и брех този бял цвят?

    Интересно в Калифорния и Невада нямат ли слънце, че да са го тествали този автопилот при такива условия?
  • 4 пени

    0 1 Отговор
    Автопилота е хубаво нещо, но в непрестанно променливият земен свят е твърде опасно нещо. Просто, защото може да се промени нещо във всеки момент и автопилота да не реагира и?...буф... При самолетите и корабите е по-лесно, защото движението е по-изчистено - във въздуха и в морето има по-малко близки обекти, отколкото на земята. Дори куче да изскочи ненадейно, това може да обърка автопилота. А най-опасното нещо в автоматичното шофиране е, СОФТУЕРА! Онова, създадено от човек, може да бъде оплескано - хакнато от човек! И в лош за водача момент системата може да го затрие. Затова и въвеждането на автопилоти или самодвижещи се МПС-та е и доста рискована. Един добър хакер, овладее ли командите над светофари, общински спирки и какво ли не, може да се бъзика с целият автоматичен софтуерен трафик поне с часове, а може и за денят. И представете си, както си караш самодвижещ се автомобил той откаже да спре, изведнъж подкара със 100 и рязко завие и се натресе на тролейбус, също автоматичен? И кво правиш, като не можеш да го контролираш и спреш? НИЩО! Затова и човека, колкото и разсейващ се да е, си остава често по-добрият избор за повечето ситуации. Не говорим за маниаци състезатели в града. Бих се обзаложил с Господ, че човечеството само ще се изпозатрие в близките 50-100 години, дори и само давайки свободен избор на роботи било военни било всекидневни. Ала Господ не сключва басове.... Иначе щях да спечеля каса бира.
  • 5 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Всички бленди си имат ограничения. И апарат за 1000 долара да е, при силно насрещно слънце няма как да компенсира изцяло. Поне не като човешкото око.
  • 6 Знае ли човек

    0 0 Отговор
    това може и да е нагласено защото сега националната магистрала администрация за безопасност на движението в САЩ разглежда тези системи за помощен контрол на колите

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Знае ли човек":

    Напълно вузможно да има манипулации понеже Мъск каза, че се извършват фалшиви сигнали за повреди към агенцията и един на 20 е реален. С това се цели печалба от спада на акциите на производителя и Мъск открито каза да се разседват хората спечелили от това, защото е умишлено.
    Сега много производители биха дали милиони, за да сринат Тесла, видяха, че хората не са овце и като има свястна ел.кола, те ще я купуват. И аз да имам възможност, и аз бих я предпочел, без автопилот разбира се, но със сигурност ел.колата е по-интересна от всичко познато досега.
  • 8 Никито Иванов

    1 2 Отговор
    .ах ...... тъпите хамериканци не разбраха ли че у-вото зад геврека не се заменя с електрони Н-то поколение !
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Компютърът никога не може да замени човека. Човекът мисли, компютърът изчислява.
  • 10 Кофата

    0 2 Отговор
    Що не вземат да си признаят,че са гола вода и нищо не разбират от автопилот? То не бяха катастрофи, то не бяха смъртни случаи, аз на такава катафалка никога не бих се качил дори и да ми я подарят!

    Коментиран от #12

  • 11 Бетовен

    0 0 Отговор
    Оня беше гледал видео, а този сигурно е слушал музика...:))
  • 12 Некой

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кофата":

    Никой не се качва на катафалка.
    Обикновено други го качват:)
  • 13 КАФЕЗА

    0 0 Отговор
    ПРАВ СИ ОТКЪНЕ ТИ ХРУМНА ДА СЕ КАЧАШ ЧЕ И ПОДАРЪК ЩЕ ТИ ПРАВЯТ КАРАИ СИ УКРАЙНАТА ЧЕ НЕ ДРУСА

    Коментиран от #15

  • 14 TSFH

    0 0 Отговор
    Какъв е извода тогава: НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ТЕСЛА АКО ВИ Е МИЛ ЖИВОТА !
  • 15 Кофата

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "КАФЕЗА":

    ЖЕНА ТИ уКРАЙНА ЛИ СЕ КАЗВА?