Last news in Fakti

18 Октомври, 2011 13:03 2 814 0

Трактор с гигантски ръце

  • raytheon-
  • ditch witch-
  • роботи

Компанията Raytheon официално представи нов продукт, представляващ най-общо казано верижен трактор с гигантски механични ръце. Идеята е той да облекчи максимално хора, работещи при тежки условия на труд.

 
Устройството превръща човека в могъщ робот, като движенията на ръцете на оператора се повтарят с голяма точност от механичните "лапи" на апарата. Освен че с това устройство човек може да вдига много тежки предмети, той получава и т.нар. обратна връзка.
 
Когато предметът е прекалено тежък, на ръкохватките на устройството се предава пропорционално намалена тяга и по този начин орераторът не само дава команди на машината, а усеща какво се случва в огромните железни ръце.

 
Роботът е построен върху гъсенична платформа на компанията Ditch Witch, специализирана в производството на верижна техника. Подобно изобретение има и в японски вариант. То е дело на фирмата Astaco, но там водачът е разположен в кабина и командва "железните ръце" с лостова система.
 
В американския вариант човекът е директно на работната площадка и разполага двете си ръце в стойки, които по електронен път чрез огромните метални щипки повтарят движенията му. За работа с полуробота не е нужно каквото и да било обучение.
 
Самите лапи захващат предметите по два начина. Когато материалите са метални, се използват мощни магнити, а когато става дума за дървени трупи, например могат да се монтират стандартните захвати, тип клещи.
 
Този робот може да се управлява и дистанционно, като операторът може да го командва от разстояние пет километра. Тогава устройството се разделя на две части, като т.нар. контролен пункт остава при човека.
 
Наблюдението над обектите става посредством видеокамери и микрофони. Според създателите от Raytheon подобно решение е особено удачно в случай на авария на АЕЦ, например. Когато машината се използва в стандартния си сглобен вид, дори жена може да работи тежка физическа работа в продължение на осем часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА