Last news in Fakti

16 Март, 2017 16:18 14 611 2

Универсален антидот против змийска отрова

  • отрова-
  • противоотрова-
  • антидот-
  • змия
Универсален антидот против змийска отрова - 1

Въпреки развитието на токсикологията и съществуването на десетки разновидности на антидотовете против змийска отрова около 100 000 души умират след ухапване от опасни влечуги всяка година. Нещастията обикновено се случват в отдалечени местности в слаборазвити страни.

Използваните днес противоотрови са доста скъпи, а срокът им на годност е ограничен. Тези препарати обикновено са базирани на протеини, които си взаимодействат с токсините, отделяни от определени животни. С други думи антидот, предназначен за противодействие след ухапване от усойница, не помага срещу отрова от кобра.

Отгоре на всичко препаратите трябва да се транспортират и съхраняват в специални хладилници. Това на практика осуетява възможността всяка болница в близост до местообитанията на отровни влечуги да бъде снабдена с необходимите лекарства.

Учени от университета "Ървайн" в Калифорния обаче са постигнали истински пробив в токсикологията. Те са успели да синтезират протеин, който може да неутрализира едновременно отровата на няколко вида змии. Антидотът действа както при ухапване от кобра в Африка и крайт в Азия, така и срещу гърмящи змии в Америка.

Традиционните противоотрови се създават на основата на кръв от едър рогат добитък, в която се влива кръв от определен вид змия. Така организмът на кравата или коня изработва антитела, които неутрализират отровата на влечугото.

Разработката на американските изследователи представлява синтетичен гел с продължителен срок на годност. Веществото съдържа полимери, които привличат и разрушават токсините. Всички съставки на новия антидот са леснодостъпни, така че цената му няма да бъде висока.

Универсалната противоотрова не изисква специални условия на превоз и съхранение. Това я прави изключително подходяща за слаборазвити и бедни райони по Земята, където има най-много жертви на ухапвания. Създателите на антидота обещават и разновидности, които неутрализират токсините на пчели, скорпиони, паяци и всякакви отровни гадини.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    20 0 Отговор
    Това се определя като полезно за хората,то спасява живот,дай боже по вече такива открития.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.