Last news in Fakti

3 Май, 2017 09:02, обновена 3 Май, 2017 09:02 12 519 7

Пластмаса вместо асфалт

  • асфалт-
  • битум-
  • пластмаса-
  • macrebur
Пластмаса вместо асфалт - 1

В графство Къмбрия, северозападна Англия, е завършен първият пътен участък с рециклирана пластмаса вместо битум в асфалтовата смес. Новото покритие е разработено от шотландския стартап MacRebur, съобщава BBC.

Точният състав на сместа не се съобщава. Известно е единствено, че битумът, който се получава от преработката на нефт и се използва за слепващ материал, е заместен от разтопени гранули от пластмасови отпадъци.

От MacRebur твърдят, че асфалтираните с тяхната смес пътища са с 60% по-здрави и с 10% по-издръжливи от традиционните покрития с битум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорлем

    31 0 Отговор
    Дано да са се справили достатъчно добре с "UV защитата" на тази спойка, че слънцето разкатава майката на повечето пластмаси доста бързо.

    Коментиран от #3

  • 2 Луд с кирка

    23 0 Отговор
    У БГ ромеите ще го вадят с кирки и ще го предават за пластмаса.

    Коментиран от #4

  • 3 haha

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зорлем":

    Какво ти слънце в северна англия. Там само дъжд имат:)

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Луд с кирка":

    Ще го предават ако има луд да го купи , това е 90% чакъл различни фракции . Четете по-внимателно , пише слепващ материал , а битума в нормалния асфалт е десетина процента .
  • 5 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "haha":

    Ама да бе , те в Англия са глупаци , нищо не разбират , що не дойдат при вас със "Зорлем" да ги научите на акъл и "UV защита" , де ша намерят такива разбирачи !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Зорлем

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Полека пък и ти - ще вземеш да скъсаш някоя вратна жила от зор!

    Кой е казал, че не са се справили? Обсъждаме си "инженерните предизвикателства", защото в статии и рекламни брошурки всичко е птички и пчелички, ама практиката не като теорията, както ни набиват в главите от едни ТВ реклами.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Зорлем":

    Това е елементарна замяна на битум с рециклирана пластмаса , която на всичкото отгоре също е петролен продукт и има къде по смислени проекти като този примерно , който поне елиминира всякакви изкопи за ремонти , а да не говорим , че вече има пътни настилки с вградени фотоволтаици . Ако в България примерно всички пътища извън населените места се покрият с такива , ще дават два пъти повече енергия от всички електроцентали :
    https://greentech.bg/archives/62155