Last news in Fakti

5 Септември, 2017 10:03 2 573 4

Jaguar измисли преносим умен волан

  • jaguar-
  • sayer-
  • волан-
  • кормило-
  • изкуствен интелект
Jaguar измисли преносим умен волан - 1

Британският производител на луксозни автомобили Jaguar представи прототип на преносим волан с изкуствен интелект. Умното кормило може да се демонтира и да се използва като личен помощник. Технологията ще бъде демонстрирана с концептуалния Future-Type, който създаден с цел да покаже как ще изглеждат автономните коли след 2040 г.

Воланът на бъдещето е наречен Jaguar Sayer. Кръстен е на дизайнера на D-Type, E-Type и XJS Малкълм Сейър. Представлява овал от полиран метал с два вградени дисплея и гласово управление.

Изкуственият интелект на Jaguar Sayer запомня информация за дневното разписание на собственика и напомня за предстоящи срещи. Кормилото може да предугажда кога автономният автомобил трябва да се прибере вкъщи или да предложи "драйвърски" маршрут, по който управлението да поеме човек.

Умният волан на Jaguar ще бъде особено полезен при използването на услуги за споделено пътуване. Той ще позволява на собственика си да сменя колата в зависимост от конкретните нужди, запомняйки позицията на седалката, настройките на аудиосистемата и маршрутите на навигацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Марио

    4 2 Отговор
    Само простотий правя.А електричките каква глупост са не искам да коментирам.
  • 3 Вуте

    6 1 Отговор
    Не го е измислил ягуар а моя марко! Кога се напием се качвам у каруцата и му викам на марко АЙДЕ КЪМ ДОМА и той си ме закарва!Това са гласови команди а не като на това къде ше му изгори некоя жичка и после си му викай колко искаш ама нема кой да те чуе !
  • 4 ba4kator

    11 1 Отговор
    Като малък взимах една дъска, чертах с химикал разни километражи, мигачи и бягах с нея по улицата... ще си търся правата :Д:Д