23 Ноември, 2017 10:39 25 339 52

Качествени ли са китайските лети джанти?

  • лети джанти-
  • качество-
  • китай

Що се отнася до избора на гуми, то съществуват достатъчно независими организации, провеждащи тестове, от които човек лесно може да се ориентира в качеството на предлаганата продукция.

Но чували ли сте за тестове на джанти? Такива се правят, но много рядко, а самите джанти задължително трябва да имат сертификат от лаборатория. Китайските лети джанти са наводнили и нашия пазар. На фона на тези от реномирани компании, китайските са в пъти по-евтини и изглеждат по същия начин.

Дали обаче качеството им е същото? Отговор на този въпрос ни дава "братска" Русия. Там експерти от "Росаккредитация" решават внимателно да проучат качеството на китайските лети джанти.

Те купуват 120 джанти от дилърската мрежа, правят им нужните изпитания и какво се оказва? 10 от всеки 12 китайски лети джанти не издържат тестовете. Техните съвети са да не се купуват евтини китайски джанти, защото са опасни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    57 0 Отговор
    Факт!
  • 2 Пазарен Либерализатор

    43 15 Отговор
    Алуминия трябва да се лее под вакуум за джанти, което е сложна и скъпа технология. Иначе да, изглеждат нормално китайчетата, но якостните характеристики са различни.

    Коментиран от #6, #8, #31

  • 3 Иван Господинов

    65 7 Отговор
    Джанти купувам само от официалният представител на марката с фактура и гаранция. Не са кой знае колко по-скъпи от ментетата а и обикновено в началото на сезона правят промоции на джанти и гуми и цените още падат. Просто не си заслужава риска пък и дали колата е с тасове или лети джанти чак такова значение няма за човек освободен от данък обществено мнение. Обикновено зимните ми гуми са на джанти с тасове. Все тая че колата изглежда малко евтино - върви по същият начин и това ме интересува мен. Това че блейките по автобусните спирки няма да впечатлят е техен проблем.
  • 4 Ъки

    57 7 Отговор
    Железните джанти са по-безопасни в случай на катастрофа, защото се огъват и поемат енергия. Алуминиевите бяха описани като рискови и опасни, защото не нарушават, токова лесно формата си и могат да ди влязат в купето. Китайците явно са измислили джанти, които да повишат безопасността, като се чупят по-лесно ))) А и руските тестове са доста сурови и безпощадни!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Различен

    54 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пазарен Либерализатор":

    Я пак?
    Как се леят? Май с противоналягане, а не под вакуум!

    Коментиран от #11

  • 7 Qwerty

    35 12 Отговор
    Като всичко китайско е докарано на вид а иначе боклук.

    Коментиран от #20

  • 8 ахахах

    30 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пазарен Либерализатор":

    Под налягане /противоналягане, а не под вакуум! :)
  • 9 фонзи

    19 4 Отговор
    Преди 4 години си купих на промоция от мотоексперт 4 броя нови лети джанти марка дезънт 17 цола .2 седмици по късно нацелих една дупка и веднага волана започна да играе .Като видях на какво прилича джантата се уплаших - беше се изкривила все едно е от пластелин !!! За щастие попадна на читав вулканизатор и гумаджията успя да я изправи .Джантите ги продадох веднага след това и си купих оригинални за модела .Според мен тея дезънта са били китайски на 100 процента !!!
  • 10 ОтличникаОтПсиходиспансера

    43 1 Отговор
    По същия начин мога да попитам - Качественни ли са журналистчетата в БГ ?
  • 11 Някой

    21 5 Отговор

    До коментар #6 от "Различен":

    Остави го да си ги лее "под вакуум". Тва е елементарна обща култура, физика от основното:) После имало дебили - ей го на пише без грам мисъл:)
  • 12 Пазарен Либерализатор

    11 9 Отговор
    А противоналягането какво е? :)

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пачо

    35 2 Отговор
    Метода леене с противопоказание е български патент създаден и патентован от Ангел Балевски и Иван Димов
  • 15 Пачо

    28 1 Отговор
    Метода леене с противоналягане е български патент създаден и патентован от Ангел Балевски и Иван Димов

    Коментиран от #19

  • 16 Различен

    37 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пазарен Либерализатор":

    Когато имаш вакуум и нагряване, много от твърдите тела започват да се изпаряват, дори без преминаване в течна фаза! Нарича се сублимация! Та представи си температура, вакуум, течем метал, какво чудо е! Алуминият не се използва/за джанти/ в чист вид. Задължително е с някакви други легиращи елементи, много от тях изпаряващи се, още от твърдо състояние, да не говорим за течно!
    Та метода е следният. От едната страна имаш налягане, примерно 1 атмосфера, от другата примерно 2 атмосфери! По високото налягане изтласква метала във желаната форма, запълва я изключително добре, а и възпрепятства изпарението на легиращите елементи! Резултатът е гладка ПЛЪТНА отливка, с необходимият химичен състав и необходимите физико-механични качества!
    Толкова на възможно най-прост език!

    Коментиран от #23, #25

  • 17 Я изкарай Гано

    11 5 Отговор
    Видяхме, че няма начин да продължи световната хигемония на САЩ и Европа и издишаме на конкурентноспособност към Китай и започват "изследвания" и "регулации". Така е и с батериите за електромобилите - Европа законово ще ограничи вноса познайте от къде!? Кой ще им купува Фауветата и Орелите, като вижте какви Тойоти, Кии, Хюндай и Гийли се появиха. Дишат ни във врата. Друг въпрос е някои да посочи конкретно къде се правят марковите джанти, маратонки, шият дрехите, телевизори, климатици и т.н. То всички европейци искат да работят в Агенция по лекарствата/аквакултурите/бежанците/мъфините/вероизповеданията/образованието и т.н. Никои не ще да бичи на струга
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 pep

    24 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пачо":

    Измислен е от българин, но не е патентован. На човека само са му издали авторско свидетелство. Нито България, нито изобретателят са взели и една стотинка. В момента в който индустриалният шпионаж "напипва" изобретението цял свят почва да си го ползва безплатно.
    Комундетата не са признавали такова нещо като "капиталистическите" патенти.
  • 20 КИН ДЗЯ ДЗЯ

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Qwerty":

    Защо? Какво му е на порцелана?Ако ти се намира някакъв такъв китайски ... дай го насам.

    Коментиран от #22

  • 21 Гост

    22 5 Отговор
    Не съм съгласен! В Китай се произвежда и много качествена продукция! Всичко зависи от това кой, какво поръчва и колко е готов да плати за това!

    Коментиран от #32

  • 22 Груйо

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "КИН ДЗЯ ДЗЯ":

    И аз така мисля: Китайските лети джанти трябва да са от порцелан!
  • 23 Пазарен Либерализатор

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Различен":

    По-разбираемо не може да бъде написано. Благодаря за корекцията!
  • 24 ГОСТ

    9 1 Отговор
    В Китай и Индонезия се правят джантите за поне половината производители на автомобили. Което значи че ако е джанта за първо вграждане всичко е ок. И в интерес на истината почти всички производители на джанти използват български машини за леене. В това число BBS, OZ и т.н.

    Коментиран от #34

  • 25 ТУСофия

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Различен":

    Браво,
    личи си кой е чел за изпитите си при Киро "Секирата":)

    Коментиран от #27

  • 26 4140

    10 1 Отговор
    Добро утро! По-добре оригинал секънд хенд, от колкото нов китаец..
  • 27 Различен

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "ТУСофия":

    Сори брато, ама съм завършил по свестен университет!
    РУ Ангел Кънчев, който на времето бе ВИММЕСС!
    И между другото имам три специализации в областта на горещите технологии, не че сега работя по специалността!
  • 28 The TRAPPER

    7 6 Отговор
    Качествени ли са китайските лети джанти ? Какви са тези тъпи въпроси ? Да сте виждали нещо китайско и КАЧЕСТВЕНО ?
  • 29 някой

    7 5 Отговор
    Искрено възхищение към Различен за оценката и признанието в кое училище е учил!!! Защото и аз като циганчетата да се отъркам, и аз там съм учил. Едно време имаше следната сентенция за ВУЗовете в Бг- В софииските вузове трудно се влиза и лесно се изкарва диплома, за разлика от Прованса- там лесно се влиза и трудно се изкарва!
    Та, Различен, да си жив и здрав!

    Коментиран от #30

  • 30 Различен

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "някой":

    Благодаря приятел, благодаря!
    Да ти се връща!
  • 31 Леяра

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пазарен Либерализатор":

    Брато,не се излагай,с тоя вакуум,стана ни ясно,че си готвач!Прай си палачинките и режи краставици!Ай със здраве 😉

    Коментиран от #33

  • 32 Пръцко

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Оня ден ден си купих немски гуми с корейска шарка, произведени в... Китай! Това последното го видях в последствие, изписано с много малки буквички на гумата 😞😨
  • 33 Леяра 2

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Леяра":

    Това с вакуума си го има . Освен под налягане към пресформата може да се върже допълнително вакуумно устройство . Не се правете , че разбирате като не сте виждали всичко .
  • 34 Смешника

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГОСТ":

    Не само! Да ви припомня, че леенето с противоналягане е Българско изобретение на екипа на академик Ангел Балевски! Тогава( през 80-те години на миналия век) БКП "изнесе" технологията - бяха направени няколко завода по света (в Европа, беше във Франция) точно за лети джанти! До тогава колите с лети джанти ги гледахме само по картинките от вносните списания! Сами си правете изводите!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.