Last news in Fakti

11 Април, 2018 12:42 15 221 9

Кога да сменим зимните гуми?

  • зимни гуми-
  • nokian-
  • съвети

Пролетта пристигна, но времето винаги може да поднесе изненади и хиляди шофьори все още се колебаят дали да сменят зимните гуми с летни. Nokian Tyres дава няколко полезни съвета кога е най-удачният момент за това, както и практични препоръки как да бъде удължен животът на автомобилните "обувки".

Според финландския производител към смяна на гумите може смело да се пристъпи, когато нощните температури се задържат над 5 °C, а дневните надхвърлят средно 7 °C. Да се бърза с "преобуването" не си струва, тъй като в топло време зимните гуми се износват много по-интензивно, увеличава се рискът от аквапланинг, а спирачният път се удължава.

От Nokian Tyres смятат, че тайната на доброто състояние на гумите и продължителността на живота им се състои в спазването на пет прости правила.

1. Ротирайте гумите. При колите с предно предаване предните са подложени на доста по-големи натоварвания и се износват много повече от задните. Препоръчва се местата им да бъдат разменяни на всеки 8-10 хил. км. Така износването ще се изравни, а това повишава безопасността и комфорта.

2. Контролирайте налягането. Всеки автопроизводител определя сам оптималното налягане в гумите. Отклоненията от указаните норми водят до повишено износване и разход на гориво. Освен това меките гуми влошават управляемостта.

3. Грижете се за гумите. Постоянно проверявайте състоянието им, най-вече при смяната. Ако откриете някакъв дефект, веднага потърсете съвет от специалист дали експлоатацията на гумата е безопасна.

4. Не се правете на състезател. Спокойното шофиране, равномерното ускоряване и спиране не само намаляват стреса зад волана и риска от ПТП. При резки маневри, пробуксуване и внезапно спиране гумите се износват неравномерно.

5. Правилното съхранение е важен фактор за доброто състояние на гумите. Ако са с джанти, могат да се зазимят окачени някъде или в хоризонтално положение. Гумите без джанти трябва да се съхраняват във вертикална позиция, като задължително се сменя опорната точка най-много на 3 месеца. Идеалното място за целта е сухо и тъмно помещение, далеч от източници на топлина, разтворители и други активни вещества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ali

    21 2 Отговор
    да се бърза не си струва икогато се пише статия за смяна на зимните гуми
  • 2 Читател

    19 2 Отговор
    Георги Касабов, би ли обяснил, какво искаш да кажеш с това:

    "Да се бърза с "преобуването" не си струва, тъй като в топло време зимните гуми се износват много по-интензивно, увеличава се рискът от аквапланинг, а спирачният път се удължава"

    Коментиран от #6

  • 3 ооо

    12 18 Отговор
    зимни , летни , гума се сменя като и видиш конците
  • 4 Боби62....

    7 1 Отговор
    ......г-н Касабов има странен изказ......преди малко четох друга негова статия зааааааа как бешеее .....ааа да ....за един БРОНЕБОЕН Мерцедес.....
  • 5 Plameni

    3 3 Отговор
    Имат нещо общо с Vianor, затова постоянно цитират NOKIAN .
  • 6 фалкао

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    Не стреляйте по пианиста!
    Той толкова си може!!!
  • 7 GTE

    3 1 Отговор
    Аз откакто открих финландските всесезонки направо се родих. Разбира се не съм състезател, повече от 110 км/ч не вдигам, ако ще и на магистрала, освен за кратко при изпреварване понякога. И зимата не живея в Балкана, а също така не ми е критично всеки ден да съм залепен за колата.
  • 8 Икффкибййооол

    2 1 Отговор
    Аз от 5 април съм с летни гумена така че ,не ме интересуват мненията на псевдо споциалисти
  • 9 Илия

    0 1 Отговор
    "Летни по Гергьовден.
    Зимни по Димитровден."