6 Юли, 2018 15:06 15 584 22

Подслушват ли ни през телефона?

  • телефон-
  • смартфон-
  • android-
  • подслушване

Изследователи от Бостънския североизточен университет провериха действително ли мобилните телефони подслушват своите собственици и тези, които са около тях. За целта направиха експеримент с десет различни смартфона, на които в продължение на доста време бяха свалени 17 000 приложения за Android.

В тях ползвателите разрешаваха всички изискуеми действия. Изследването показва, че разговорите не са интересни на никого и не се записват. Някои от приложенията обаче правят видео, скрийншот, от което се изпраща на различни аналитични компании. За пример учените дават службата за доставки в САЩ GoPuff, която снима, когато ползвателя си попълва адреса, след което го изпраща на аналитичната компания Appsee.

Независимо дали ви подслушват или не, трябва да знаете, че разработчиците на различните приложения, които качвате на телефоните си знаят за това как взаимодействате с тях и какво търсите и правите. От друга страна не забравяйте за поведението на гигантите Google и Facebook.

Двата гиганта редовно показват целенасочени реклами, след като човек използващ дадено приложение с включен микрофон произнесе няколко пъти една и съща фраза. Така че въпреки експеримента на американските учени, които смятат, че Android не ни подслушват, имайте едно на ум.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист1

    50 1 Отговор
    Не се заблуждавам, че не подслушват. Навремето можеше директно от телефонните централи. Сега какво им пречи на операторите. Имат лични данни, знаят кой кой е и с компютрите към централата защо не. Отделно от приложенията които знаят и тоалетната ми хартия какъв цвят е, защото често стоя там с телефона. Както с вестника едно време

    Коментиран от #4

  • 2 Крум

    38 5 Отговор
    Сега си спомням, как някой път, когато е тихо в стаята и чопля нещо по телефона чувам характерния звук от фокусирането на камерата, без да съм я включвал въобще!

    Коментиран от #9

  • 3 Въпрос

    44 0 Отговор
    Те подслушваха Меркел и още куп политици-та обикновенните хора ще пропуснат...има ли балъци да вярват че не ги следят?
  • 4 ДДД

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист1":

    спокойно не подслушват вас подслушват се бизнесмен престъпник кмет кондуктор нощен пазач заварчик барман шофьор защо да ги подслушват?
  • 5 onq s konq

    19 16 Отговор
    Моят тел няма такова ухо като на снимката и затова няма как да се подслушва.
  • 6 vasik atanasova

    30 0 Отговор
    100% подслушват всеки
    всяка година се отпускат милиони
    за подслушване
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НеАнонимен

    26 1 Отговор
    Мда - подслушва се и не само... фирмата в коята работя, правим софтуер който може да следи и подслушва всеки, нужен е само телефонният номер... виждяме къде сте, смс-и, с кого сте си говорили, абе забавно е.

    Коментиран от #14

  • 9 асддса

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Крум":

    Няма как да го чуваш, защото не използват задната камера за да ти снимат екрана...
    Просто прави видео или скрийншот, това си е от софтуера не използва камери.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАТО ВЕЦ

    16 0 Отговор
    Не само телефоните, ами и телевизорите ви, ви подслушват снимат и т.н.
  • 12 Sky

    15 0 Отговор
    Защо им е да подслушват чрез устройствата и да рискуват скандал? Всяка информация минава през сървърите на съответните мобилни оператори, а е обществена тайна, че те предоставят помещения на съответните трибуквени агенции, където да си сложат техните снифери и сървъри и дърпат дейта директно от инфраструктурата.
  • 13 аврамъ бакалинъ

    6 0 Отговор
    Е и какво от това, таман ще разберат колко сме цъфнали и вързали ..! Да му мислят заговорниците и мошенниците че така биха могли да ги фанат разбира се ако има кой и дали иска това а че ще те чуят как го псуваш някой убавец е поне ще ти знаят мнението и въобще.... нека да знаят та да им е ясно че не е всичко точно в живота..! Или както имаше една приказка от соца времето - да живее международното положение..!

    Коментиран от #16

  • 14 Койе

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "НеАнонимен":

    Кой е софтуера? Как да купим продукта или услугата? Бъди конкретен

    Коментиран от #18

  • 15 от службата

    4 2 Отговор
    не бе, успокойте се, никой нито слуша нито гледа през телефона
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 qwerty

    0 1 Отговор
    Някой някъде да е прочел за проблеми ката вируси, червеи или троянци в мобилна мрежа? Всичката гад е само за Windows, и излиза, че мобилните мрежи са "най-защитени".
  • 18 НеАнонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Койе":

    Нямаш толкова пари ;) - продаваме предимно на фирми/агенции/корпорации - около 3-5млн евра.
  • 19 Келера

    0 1 Отговор
    Дреме ми кво снимат, или слушат.Тези дето им дреме да му мислят!Двата книжни лева в джоба където само тях имам,немогат да ги пипнат.😙🤔
  • 20 Антон

    1 1 Отговор
    Вас ви гони жестоката параноя !
    Представяте ли си това какъв обем трафик и данни е? Милиони, милирди смартфони. Кой ще хаби средства и ресурс да подслушва майстора на плочки или ватмана. Или млрд. смартфони в стендбай и предават околния шум - кой гледа мач, кой чете приказка на детето, кой се разхожда по улицата и се чува шума от колите. И това трябва да се записва, съхранява, анализира. Осъзнайте се бе хора.
    А още по-интересно е че качвате сами и доброволко из фейса ваши снимки, такива на жената,на децата. Кои са ви приятели, какви са ви интересите и т.н. От там идва профилирането. Обаче сте решили че ви подслушват , може би така се чувствате по-значими.
  • 21 Хакай

    0 0 Отговор
    Е, кво толкова, продължавайте да им хакате печалба! Без смартшит, и то НЕПРЕМЕННО с Уйдройит, живота е невъзможен!
  • 22 Petya Popova

    1 0 Отговор
    В Книгата Цифрова крепост на Дан Браун се казва че машина подслушва и има зададени думи ако ги открие сигнализира