Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 15:05 3 788 5

Всъдеход от пластмасови бутилки тръгва за Южния полюс

  • solar voyager-
  • clean2antarctica-
  • всъдеход-
  • антарктида

Холандско семейство се отправя на експедиция в Антарктида с всъдеход, изработен от рециклирана пластмаса и захранван със слънчева енергия. След по-малко от два месеца Едвин и Линзбет тер Велде поемат на пътешествие с дължина 2 400 км със своя Solar Voyager, построен с финансова подкрепа от фонда Clean2Antarctica.

Каросерията на всъдехода е изградена от 4 000 шестоъгълника HexCores, напечатани на 3D принтер с влакна от преработени пластмасовия бутилки. 16-метровият Solar Voyager има две ремаркета и десет двустранни слънчеви батерии с вакуумни тръби за топене на снега.

Всъдеходът тежи 1 485 кг и развива максимана скорост 8 км/ч. Снабден е с гуми с ниско налягане, подсилени с метална мрежа и топлоизолационни стъкла. На борда има запас от храна и вода за 47 дни.

Едвин и Линзбет планират да стигнат от лагер на ледника "Юниън" до Южния полюс и да се завърнат за 30 дни. Пътешествениците ще се свързват с командния център чрез първата в света енергоспестяваща спътникова мрежа LPGAN (Low Power Global Area Network), разработена от холандската компания Hiber, която ще проследява и местоположението на Solar Voyager.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    7 0 Отговор
    Kak e устойчивостта му при страничен вятър на Северния Полюс?
  • 2 куку руку ку

    4 1 Отговор
    И зад тях керван от тежка техника, че да ги спасяват, когато т'ва чудо сдаде багажа. Откачалки всякакви...
  • 3 Хиу

    6 1 Отговор
    Хаха и кво кво си мислите че ще стане колко ще издържи тая играчка с тия гумета и с тия 3 ремаркенца стига глупост излагате се тая играчка смазана е извадена от Лъки бои
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аребе

    1 1 Отговор
    Ай ся... и какво правим като закъса това....замърсяваме Антарктида с пластмасови бутилки..... Твърдо неодобрявам такива проекти... да си го карат у тях....