Last news in Fakti

7 Декември, 2018 10:08 3 153 14

Безплатен градски транспорт, но не у нас

  • люксембург-
  • градски транспорт
Безплатен градски транспорт, но не у нас - 1

Властите на Люксембург взеха решение от следващото лято градския транспорт в малката държана да е изцяло безплатен. Това важи за целия обществен транспорт, включвайки автобуси, трамваи и влакове до близките населени места. В столицата на Люксембург живеят около 110 000 души, а населението на цялото херцогство е не повече от 600 000.

Освен това около 200 000 човека всеки ден идват на работа от Франция, Белгия и Германия. Това е причината малкото херцогство да страда от уникални задръствания особено в пиковите часове. Решението за безплатен обществен транспорт има за цел да накара голяма част от населението да спрат да използват личните си автомобили и с това трафикът да се намали. С това решение, от следващата година Люксембург ще стане първата страна в света, където обществения транспорт е напълно безплатен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7553675

    8 5 Отговор
    Те си го плащат през данъците. Не е безплатен! А и площта е малка, могат да си го позволят!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 JEEP

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "7553675":

    Така е, няма безплатен обяд. Те поне знаят защо плащат данъци. Ако у нас не потъваха в нищото, можеше ако не безплатен, то поне на разумна цена да е транспорта.
  • 3 гост

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "7553675":

    В София спокойно може да се направи билет за 1лев на ден, който да важи за цялата мрежа: автобус, трамвай, метро. Тогава ще има много, ама много хора, които няма да си помислят да се качват на колите си и града ще е много по-чист, по-здравословен, много от хората, които ползват коли само, за да ходят на работа може да ги продадат и да ги разкарат изцяло от града, комбинирай това с една оферта от сорта на :предадена кола за скрап и получаваш безплатна карта за градски транспорт със срок 1година. Добави и удобни велоалеи и ще стане революция, ама никой не иска.

    Коментиран от #12

  • 4 Перър

    5 4 Отговор
    тея да не вкарват комунизма?
  • 5 Morgoth

    7 1 Отговор
    Интересен експеримент, да се надяваме, че ще кажат дали им се е получило, дали хората са се качили на градския транспорт и дали задръстванията са намалели. Но дори и да е успешно надали ще стане за България. Този транспорт някой трябва да го плати, а Люксембургци са има-няма 15 пъти по-богати от нас. Не е случайно, че немци и французи притичват да работят при тях.

    Коментиран от #8

  • 6 Driving pleasure

    9 1 Отговор
    Ето това е единствената правилна формула за изчистване на градовете.
  • 7 dragula

    12 1 Отговор
    Това е най-евтиното и изгодно решение за чист въздух в големите градове, а не забраните на дизелови двигатели и субсидиите за електромобили. Даже не е нужно да е чак безплатен, а да е достъпен ценово и като удобство - график, чистота, топлина през зимата, хлад през лятото и т.н.
  • 8 dragula

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Morgoth":

    трябва да се комбинира и с оскъпяване на личния транспорт, най-вече като разходи за паркиране.
  • 9 ех тези западняци

    12 1 Отговор
    Ми не се прави така, бе. В София е обратното. Излиза една мало-умна гербаджийка Екатерина Йорданова и ти обяснява как като се вдигне цената на билета от 1 лв на 1.60 всъщност пътуването поевтинявало. Е ово е управление, ово е грижа за въздуха. Та да си признаем - днес дишаме мръсен въздух не заради фините прахови частици, а заради управленската простотия.
  • 10 Незнайко

    10 0 Отговор
    Явно по Европата се краде по-малко от колкото у нас, не се започват ремонти с предизвестени плачевни резултати само за да усвоим поредните милиони ! А данъците на фона на дохода и стандарта ни не са ниски ,но страшното че държавата не иска и не може да си прибере дължимото оттея с милионите.А иначе подкрепям гост (коментар №3)- билет за левче, но справяне с гратисчийството!!
  • 11 Pkrass

    2 0 Отговор
    Преди повечето хора се отопляваха с парно. А гадовете от парламента ни го набиха. Честит ви чист въздух. Поне да построят АЕЦ
  • 12 Bubbles

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    А Данчето ко ша плюска?
    Па и на тиквата тряя да снася...
  • 13 user

    4 0 Отговор
    градския винаги е безплатен когато не си купиш билет. Студент съм
    на редовно обучения във техническия и живея в красна поляна трябва да сменя два транспорта по 1.60лв пък с карти не ми се разправя и когато нямам кинти което е 90% от времето съм без билет
  • 14 user

    2 0 Отговор
    наи много да ме свалят от реиса или ако са много инати да извикат полицаи да ми пише акт които неплащам