Last news in Fakti

13 Декември, 2018 11:14 2 208 4

Rolls-Royce тества автономен ферибот

  • rolls-royce-
  • ферибот-
  • автономен кораб

Британският производител на луксозни автомобили Rolls-Royce пусна в пробна експлоатация роботизиран ферибот. Изпитанията на 53-метровия кораб Falco, снабден със система за автономно управление и датчици за избягване на препятствия, се провеждат във Финландия.

По време на първия пробен курс на борда са пътували 80 пътници. Маршрутът е свързал два района на гр. Парайнен, които се намират на два острова. Капитанът е управлявал съда дистанционно от гр. Турку на 50 км от точката на отплаване.

Falco е изминал разстоянието абсолютно безпроблемно, след което е влязъл в пристанището и е пуснал котва напълно самостоятелно. По аналогичен начин под надзора на капитана е протекъл и обратният курс.

За момента автономният ферибот ще се използва като резервен кораб. Скоро обаче Falco може да застъпи на вахта и като титуляр.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 0 Отговор
    Автономен или дистанционен??? Май има "малка" разлика??? Или колкото можем толкова??
  • 2 ГА ИМА БУРЯ И ЛЕД

    0 2 Отговор
    ПАК ЛИ ША ВИКАТ РУСКИТЕ ЛЕДОКОЛИ...... ХИ ХИ ХИ..
  • 3 1944

    0 0 Отговор
    че то в рООсия откога има автономни корита. екипажът пиян, ферибота става автономен. в който бряг се удари, там слизаш.
  • 4 Niky

    0 1 Отговор
    В пристанище не се “пуска котва”! Използват се швартови въжета!