16 Януари, 2019 10:42 13 655 18

Има ли смисъл от помпането на гумите с азот?

  • азот-
  • гума

Кратка справка сочи, че азотът съставлява 78.084% от атмосферния въздух. Могат ли останалите 20.946% кислород и пренебрежимо малкият процент други газове да повлияят на състоянието и поведението на автомобилните гуми? Ако се вярва на някои гумаджии, които предлагат помпане с чист азот - определено. Логиката обаче подсказва друго.

Поддръжниците на азота твърдят, че неговите молекули са по-големи и излизат през гумата много по-трудно. На теория това е вярно, но на практика целият въздух, който гумата губи, издиша между вътрешните обръчи на гумата и ръбовете на джантата.

По-слабото разширяване при нагряване - друг аргумент в полза на азота - също противоречи на логиката. В действителност коефициентът на обемно разширяване е еднакъв при почти всички газове.

Сухотата на азота също се сочи като причина гумите да се помпат с азот. Едва ли обаче съществува пречка влажността на атмосферния въздух да се контролира преди помпане. Освен това гумите са подложени на далеч по-пагубни въздействия отвън, отколкото отвътре.

В последен опит да изтъкнат предимствата на азота, почитателите му твърдят, че бил по-лек от обикновения въздух, което се отразявало на теглото на гумите и динамиката. Влиянието обаче се измерва с толкова нищожни показатели, че няма никакъв смисъл да бъдат обсъждани.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    43 3 Отговор
    В автомобилният спорт може да окаже някакво влияние, но при нормалните коли няма грам смисъл, защото не се използва пълният потенциал на сцепление на гумата, за да се бориш за 4-5% по-ниска температура или по-стабилно налягане.

    Коментиран от #4

  • 2 Цеко сифоня

    8 33 Отговор
    Има смисъл помпането с азот. При положение че наистина ви ги напомпват с азот. Пък и цената не е висока.
  • 3 Хайл

    45 6 Отговор
    Аз моите ги помпя с пропан-бутан и като свърши газта в трабанта почвам от гумите
  • 4 Илиян

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Напротив,точно в моторните спортове се търси "температура" в гумите,колкото повече загрява,толква по-голямо сцепление има.(Който е карал със "слик" знае за каво става въпрос)
  • 5 Коняра

    29 1 Отговор
    Гумите на каруцата ги карам с азот.......ама ме съмнява че ме лъжат и ми слагат чист въздух....
  • 6 112

    5 16 Отговор
    На работа има един арестуван камион който стои от 10 години и гумите не са омекнали защото са пълни с азот.
  • 7 Гост

    15 4 Отговор
    Азота бил по-лек от въздуха и гумите олеквали. Ми да вземат да ги пълнят с хелий тогава, за още по голяма лекота - да летат колите във въздуха! :))) В моторните спортове оказва влияние, заради големите натоварвания и високата температура на които са подложени гумите, но за нормална кола - едва ли!

    Коментиран от #11

  • 8 оксиджен

    27 0 Отговор
    Ази си ги помпам с 78% азот с крачната помпа , евтино и сигурно.
  • 9 хамаро

    41 2 Отговор
    като закарам хамъра на седмичния реглаж на гуми , карам момчетат да изхвърлят стария азот и да ми ги напомпат с нов , чесно веднага си личи че е пресен азота , вози едно така по тешкарско
  • 10 който е мангизлия

    14 0 Отговор
    Ами помпете ги с криптон,ако искате,що седите.
  • 11 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    И когато не си на кеф, просто вдишваш от гумите :D

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    И всичко е точно! ;)))
  • 13 кибик

    15 0 Отговор
    аз пък си пълня гумите с метан собствено производство след обилна вечеря с кисело зеленце
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Pero

    3 0 Отговор
    А пък гумите се запазват най-много като не караш колата.
  • 16 Станислав

    4 0 Отговор
    Самолетните гуми ги помпят с азот.Не виждам какъв е проблема,да се напомпят гумите на колата с азот.
  • 17 Невежи

    1 0 Отговор
    Напомпана гума през лятото на 2,2 сега е на 1,8.
  • 18 Тиквата

    2 0 Отговор
    Преди, като си ги помпах с въздух, все имах някакви проблеми - налягането паднало, вентилът пропуска, айде допомпвай на бензиностанцията, все с това се занимавах. А сега, като ми ги помпат с азот, такива проблеми няма. Допомпвам през пролетта летните гуми, като ги сменя, и после през ноември зимните. И не ги пипам, а налягането не мърда. Дори и заради това, пак си струва да караш с азот. А цената на пълно напомпване, при 17 цолови гуми - е 6 лева. Това са никакви пари, за едно голямо удобство!