Last news in Fakti

4 Април, 2012 15:31 1 132 0

Правят пластмаса от яйчени черупки

  • яйца-
  • черупки-
  • пластмаса
Правят пластмаса от яйчени черупки - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Ходи на работа с яйце“ - това мото от реклама на „зелени учени“ от Великобритания съвсем скоро може да се превърне в  реалност. Защото експерти се опитват да създадат пластмаса от черупки на яйца. Те далеч не са прост отпадък, както хората ги възприемат, но всъщност има доста сложен състав.

Учените от Лейчестър твърдят, че в черупката на яйцата има особен вид протеини, наречени гликозаминогликани. Те се използват във фармацевтичната индустрия като средство за подпомагане на хрущялната и съединителната тъкан на хората.

Целта е тези протеини да бъдат адаптирани до създаването на пластмаса, базирана на скорбяла. Това е биоразградим материал, който се предвижва да се използва за направата на кутии за яйца.
Иначе основната суровина за производството на пластмасата е петролът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА