Last news in Fakti

12 Април, 2012 14:05 4 070 3

Учени контролират полет на насекоми

  • oryctes nasicornis

В дебелите книги пише, че бръмбарът носорог (Oryctes nasicornis) е едро насекомо, принадлежащо към семейство Листороги бръмбари. Среща се в Европа, Северна Африка и Югоизточна Азия. Той е един от едрите представители на разред Твърдокрили. Именно в подобни бръмбари американски учени имплантират миниатюрни електроди, като по този начин могат да командват движението на насекомото.

Двигателните функции на бръмбара носорог се управляват посредством различно напрежение, подавано върху електродите. По този начин учените успяват да направляват движенията на насекомото, а така също и честотата на размахване на крилата. Експериментът е направен в аеродинамична тръба, а идеята на изследователите е по този начин да изучат още по-добре закономерностите при полета на бръмбара.
 
Инженерите, работещи по тази технология, планират да изградят универсална система, чрез която да контролират дистанционно полета на насекомите, като изпращат към тях съответните сигнали. Контролът над полета на бръмбара е постигнат в Университета в Дрексъл (САЩ), но подобни проекти в момента се разработват и от учени в Мичиганския държавен университет и Университета на Калифорния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    1 0 Отговор
    Ние сме следващите !
  • 2 batnan

    0 0 Отговор
    и ква е идеята и колко пари похарчиха
  • 3 10%

    0 0 Отговор
    "Васил" - ние сме първите които ни управляват.
    първо с нас са постигнали успех, и след това пробват всичко останало.
    Иначе от къде средства!!!