Last news in Fakti

15 Март, 2019 15:28 12 384 13

Откриха американски самолетоносач, потопен преди 77 г.

  • wasp-
  • самолетоносач-
  • подводница-
  • торпедо-
  • находка

Екип подводни изследователи установи мястото, на което през 1942 г. потъва щатският самолетоносач Wasp. Корабът е потопен с две торпеда от японската подводница I-19, след като се отървава без драскотина от нападението в Пърл Харбър година по-рано.

След попадението екипажът се опитва да потуши избухналия на борда пожар и да запуши пробойните в продължение на няколко часа, но не успява. Загиват всички 194 моряци.

Близо 80 години след потъването на Wasp се натъкнал екип от водолази, събран и финансиран от един от основателите на Microsoft Пол Алън. 225-метровият самолетоносач лежи на дъното на Коралово море недалеч от бреговете на Австралия.

Сред останките има цели самолети от базираната на Wasp авиогрупа. Екипът обаче не споменава нищо за намерени тела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    19 17 Отговор
    Кога ще видим и Форд така

    Коментиран от #2, #4, #5, #8

  • 2 123

    22 11 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Кога ми цъфнат налъмите.
  • 3 Едо

    30 4 Отговор
    ЖИВЕЕМ В СВЯТ,В КОЙТО СЕ ПАРАДИРА С ВОЕННА СИЛА! ,,БЛАЖЕН ОНЯ ЧОВЕК,КОЙТО НЕ ХОДИ ПО ПЪТЯ НА НЕЧЕСТИВИТЕ; И В СЪБРАНИЕТО НА ГРЕШНИТЕ НЕ СЕДИ; НИТО В СЪБРАНИЕТО НА НАДМЕННИТЕ СТОИ!...!"
  • 4 гостгост

    11 11 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Никога -сега АУГ се отбранянат по съвсем различен начин
  • 5 F16

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    А дано .
  • 6 Любопитният

    11 8 Отговор
    Защо тези кораби които са потънали не ги вадят и да бъдат нарязани за скраб...........бая желязо ще излезе.
    ..

    Коментиран от #7

  • 7 Патето яки

    49 0 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитният":

    Защото ромите нямат подводници а само каруци.
  • 8 Експерта

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    ВСИЧИТЕ МОРЯЦИ СА СЕ БОРИЛИ ДО ПОСЛЕДНО. ЧЕСТ ИМ ПРАВИ. А ТИ СТРАХЛИВЕЦО ЩЕШЕ ПЪРВИ ДА ИЗБЯГАШ .

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Име

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Експерта":

    Добре казано!! А относно първия коментар да искаш потопяването и смъртта на толкова много хора??? Думи нямам!!!
  • 10 БМВ фен

    3 4 Отговор
    Липсата на нравственост в днешно време,промени света!!!
    Ако имаше поне две жени на самолетоносача,щеше да е потънал по-рано без атаки на подводница!!!
  • 11 Хрониките на Евразия

    6 5 Отговор
    По - добре изглежда от " Адмирал Кузнецов "
    😂
  • 12 Навални

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Експерта":

    Не си чел протоколите на американското военоморско разузнаване. Японците след торпилиране, не са взимали пленници. Ако са имали възможност / не са били под обстрел / подводниците са изплували и са разстрелвали всички оцелели. В подводните съдове няма място за допълнителни хора. Германците и руснаците са действали аналогично. Германците са оставяли оцелелите на милостта на съдбата им. Руснаците обаче блокират чрез представителите си в съда в Нюрнберг два опита да бъдат уличени в избиване на оцелели след торпилиране. Победителите обаче ... не ги съдят.
  • 13 Трифонов

    7 5 Отговор
    Агресивна, изтъкана от лакомия, злоба и ненавист към всеки различен или инакомислещ, най-мащабното творение на човешката "раса", е Втората световна война. Най-голямото и всеобхватно нещо, което хората успяха да сътворят за времето на своето съществуване на този Свят... бе една война. Война, в която изгинаха по последни данни около 70 млн. души, като над 60% от жертвите бяха цивилни. Хора, които не са били войници и не са участвали във военни действия - жени, деца, възрастни хора. Останалите загинали са били мъже в най-продуктивна възраст - 19 - 40 години. Европа е била почти напълно унищожена - над 70% от индустриалната й инфраструктура. По време на войната е завършена и използвана атомната бомба срещу цивилно население... Надявам се разбирате, че биологичен вид, който откакто съществува, не е създавал нищо по-голямо от това, просто няма как да оцелее, като такъв. Затова, яжте, пийте, носете си новите дрехи, правете секс, колкото ви душа иска и не се косете над екзистенциални въпроси - такива пред човечеството колкото искаш, но те са прекалено сложни за примитивния ни интелект. Дай ни нас да блъскаме чела в земята или да се кръстим, като смахнати, а в същото време, с другата ръка, да се избиваме...