Last news in Fakti

8 Април, 2019 18:45 20 348 39

5 неродени съветски чудовища

  • оръжие-
  • самолет-
  • танк-
  • кораб-
  • ссср

Американското сп. The National Interest състави класация на пет от най-мащабните и амбициозни проекти на съветската оръжейна промишленост, които имат потенциала да променят хода на историята, но по една или друга причина така и остават неосъществени.

Линейните кораби "Советский Союз" (Проект 23)

Тези гигантски съдове са част от плана за създаване на "Голям флот" - доктрина за развитието на ВМФ на СССР между 1938 и 1955 г. По замисъл корабите от клас "Советский Союз" трябвало да станат най-големите и мощни линкори в света. Според проектните данни дължината им достига 260 метра, водоизместимостта - 65 000 тона, а екипажът е съставен от 1 300 души.

Планът е до навечерието на Втората световна война да бъдат завършени 2 кораба, но заради гигантските разходи, необходими за продължаването на проекта, построените на 20% и 7% съдове са разфасовани.

Самолетоносачите "Орел" и "Ульяновск"


Програмата за създаване на самолетоносач с водоизместимост 70 000 тона и ядрена силова установка стартира в края на 60-те години. Предвижда се "Орел" да стане гордостта на съветския флот и достоен отговор на американските авионосци. Още в началото на 70-те обаче проектът е прекратен в полза на по-компактни кораби от клас "Кречет" с водоизместимост около 37 000 тона.

През 1984 г. обаче идеята е възродена. За основа са взети самолетоносачите от същия клас "Кречет" (Проект 1143), а строителството започва в Черноморския съдостроителен завод в гр. Николаев. През 1991 г. първият кораб е готов на 18%, но след разпада на СССР се оказва, че подобни мастодонти не са по джоба нито на Русия, нито на Украйна.

Многоцелевият самолет К-7


В периода между двете световни войни СССР активно разработва тежък стратегически бомбардировач. "Летящият Госпром" K-7, кръстен на един от първите съветски небостъргачи, се появява в началото на 30-те години. На теория самолетът, изграден по иновационната схема "летящо крило", може да се използва не само като бомбардировач, а и като пътническа или транспортна машина.

Чудовището обаче се разбива още при първия си полет, което спъва разработката, а през 1935 г. проектът е закрит. По ирония на съдбата това се оказва от полза за съветските ВВС, тъй като приоритизирането на тежката стратегическа авиация в ущърб на леката тактическа би намалило шансовете за победа на СССР във Втората световна война.

Тежкият танк Т-42


Любопитното в този проект е, че го създават... немци. През 1930 г. група германски инженери под ръководството на Едвард Гроте пристига в СССР, за да помогнат за превъоръжаването на танковите войски. Т-42 трябва да има пет купола, "двуетажно" оръдейно-картечно въоръжение и противоснарядна броня.

Въпреки напредничавите технически решения като широко използване на електрически и сервомеханизми, Т-42 се оказва безполезен и непрактичен. Цената на машината е прекалено висока и за основен танк на СССР е избран по-простият и маневрен Т-35.

Бомбардировачът Т-4


Този самолет, разработен от конструкторското бюро "Сухой" през 1966 г., трябва да стане съветският отговор на американския North American XB-70 Valkyrie. Предназначението на Т-4 е да унищожава самолетоносачни ударни групи на противника и да извършва тактическо разузнаване.

Самолетът, който трябва да развива три пъти скоростта на звука и да лети на височина до 25 км, се оказва прекалено скъп. По същото време конструкторското бюро "Туполев" предлага на съветското Министерство на отбраната проекта Ту-22М, който е много по-прост и като конструкция, и като производство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЗНАВАЧ

    129 109 Отговор
    Дотук разбрахме, че рашките вечно нямат пари...

    Коментиран от #5, #26

  • 2 ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ

    164 77 Отговор
    Руснаците опростяват нещата и вдигат ефективноста им затова оръжията са им номер 1!!!а тези горе изброените неща са просто не нужни.

    Коментиран от #3, #37

  • 3 гостгост

    78 143 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ":

    Руските оръжия са все евтина и некачествена стока ,която е вечно догонваща или правена в отговор на нещо.Руснаците просто нямат нужното развитие и пари ,за да може да се мерят със САЩ откъм оръжия.

    Коментиран от #4, #16

  • 4 русенец

    144 51 Отговор

    До коментар #3 от "гостгост":

    То затова всичко живо пуца с АК, а не с М 16 примерно.:) Гледам и Турция вече поръчва руски ракети, може би защото са лоши, а?:))) Я да ми похвалиш Фъ 35? Сякаш гербаджийски фирми го правят след тъг за обществена поръчка, цяло чудо е, че от време на време успява дори да излети. Затова пък е скъп!:)))

    Коментиран от #9

  • 5 ПРОСТО СА ПРАКТИЧНИ

    75 37 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЗНАВАЧ":

    СЯКО АНАЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ ОТ КРАВАРИТУ Е ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО СКЪПО И НАСИЧКОТО ОТГОРЕ И КАЛПАВО....
  • 6 Хахаха

    53 73 Отговор
    Все пак да не забравяме, че Шмайзер създава тази оръжена система. Руснаците я крадат и поставят селянин, който не може да държи молив за създател.
    Даже на паметника на Калашников в руската кочина, е изписано името на Шмайзер.
    Дори има разледване, кой е сложил надписа

    Коментиран от #7, #32

  • 7 Random

    71 30 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Ей, няма за стотен път да поствам линк към американска статия в която е написано за такива като тебе че АК и Щурмгевер нямат нищо общо. ходи си я намери ако искаш, само спри да пишеш абсолютни лъжи, плод на някой соросоиден жълт сайт. Странно защо само на български се намират подобни статии...

    Коментиран от #15

  • 8 Андропов

    64 28 Отговор
    СССР имаха ресурс да превърнат САЩ в пустиня от радиоактивна пепел.

    Коментиран от #19

  • 9 русофилска подлога

    35 79 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    От време на време успява да излети ? Това да не е летящата сергия СУ-57 ,че да може да литне от време на време ? От Ф-35 има направени 355 броя и е във въоръжение и си лети без проблеми ,като няма по-модерен самолет от него на този етап.Колкото до този довод дето си го дал за АК47 и М16 и кой "пуцал" с него е повече от смешен и няма абсолютно никакво значение в спора.Това са двата най-добри автомата ,като М16 се използва в 70 страни ,а АК47 в 100,но каквото и да избереш няма да сбъркаш.Под оръжия говорим за сериозни технологии ,а не автомати.Турция избра руските ракети ,защото САЩ НЕ им продадоха американски.Демек нямаха друг избор."Пуцай" си там на виртуалните игрички.Реалността е по-различна.
  • 10 До сега чух че.........

    75 16 Отговор
    Руснаците тва направили, пък тва не можели...
    .......та в този ред на мисли се питам ние българите какво сме направили. А отговорът е: едно голямо нищо. Обаче поне ни бива в плюенето на другите.....

    Коментиран от #13

  • 11 нервен

    13 16 Отговор
    Простете но преди да се опитат пак да ме баннат модераторите само да попитам как да се впечатля от това първото за корабите ?? По положение че 260метра са биле внушителни 30-50 години преди това в западния свят ??!?!??!

    Коментиран от #17

  • 12 Консерватор

    40 10 Отговор
    РАЗБИРАЕМО И ЛЕСНО, КАТО ЗА ИДИОТИ.
    За тези, които още не са разбрали: Сорос и соросоидите са либерали. Либералите са леви, каквото и да ви говорят, това е. Те са антипод на консерваторите. Либерализма е марксизъм. Това са всички течения, които "освобождават" човека от вярта в Бога, като го заменят с морални норми и етика, по човешки стандарти, сиреч пълна свободия. Целта е човека, с неговите страсти и нагони да не се ограничава, а да си го вее накъдето иска – сексуална революция, еманципация, наркотици-алкохол, антивоенни движения, защита на човеки права, безделие - всчико трябва да е лесно, без усилие и влагане. Хедонизъм. Това е либерализма!
  • 13 Велика България

    19 34 Отговор

    До коментар #10 от "До сега чух че.........":

    А ти какво направи за страната си, копейко долна. Даде ли нещо или само тежиш на изстрадалата ни земя?!
  • 14 хаха

    10 19 Отговор
    И аз мисля да си нарисувам на хартия някакви военни кораби и самелетчета и ще съм по-силен от всички
  • 15 ПОЗНАВАЧ

    17 26 Отговор

    До коментар #7 от "Random":

    Общото е, че и двете са правени от немски конструктор. Няма да питаме кой, че ще те затрудним. За сметка на това ще отбележим, че рашките нямат и ЕДНА оригинална некрадена разработка, освен бояришника.

    Коментиран от #23

  • 16 Реалист1

    27 12 Отговор

    До коментар #3 от "гостгост":

    Нямат пари, може би, защото не крадат опиум, нефт и други природни дадености от целия свят като разпрани. След Горбачов някои милиардери си поделили Русия/ мислено/, но добре, че не стана реалност. Е, всичко това са слухове, разбира се. Ако имах истинска информация, нямаше да си чеша езика тука

    Коментиран от #18, #20

  • 17 mediator37

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "нервен":

    Само не се ядосвай. Много хора си мислят, че най-големите линейни (артилерийски) кораби в света са хитлеристките Бисмарк и Тирпиц, но не е така. Бисмарк е най-прочут. По размери той е по-малък от заложеното от руснаците. По това време гордостта на английската флота линкорът Худ е 260 метра, но само 45хил. тона. Бисмарк го потапя с един изстрел. Тия 260 метра са стандарт не само за Запада , но и за Изтока. Най-големите артилерийски (т.е. линейни) кораби строени някога в света са японските Мусаши и Ямато - също по 260 метра. Световен шампион е Мусаши 72 хил.тона. Корпусите им са направени от половин метър дебела броня от легирана стомана. Така че руският вариант превъзхожда Западните и почти достига японските.

    Коментиран от #21, #28

  • 18 русофилска подлога

    7 10 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист1":

    С това изказване показваш единствено каква невежа си на тази тема. По-добре си трай.
  • 19 Преброяване на бесните язовци

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Андропов":

    Е в такъв случай жалко, че нямаха ресурс и да не се разпаднат. 😂😂
  • 20 Преброяване на бесните язовци

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист1":

    Да бе, хич не е реалност това за милиардерите. Никога не са си подрляли рушийка и изобщо не са под протекцията на полу-ръста и КФБ шайката, окупирала властта.
  • 21 Borislav Popov

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "mediator37":

    Де го руския вариант??? То и аз всяка вечер лижа Ема Уотсън, ама някой друг път
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Random

    10 10 Отговор

    До коментар #15 от "ПОЗНАВАЧ":

    АК не е правена от Шмайзер. За кой пореден път трябва да ви се обяснява че АК е повече М1 Гаранд отколкото StG44? Ходи прочети малко, невежа. Стига цитира жълти сайтове.

    Коментиран от #33

  • 24 Пешо

    10 2 Отговор
    От всичко посочено само самолета на Сухой Т-4 / така наречения "Сотка"/ е наистина факт - има го понастоящем в музея. Решението за производството на конкурента му - "Туполев" обаче си е чисто политическо заради близостта на Туполев с Брежнев. Че за времето си е бил скъп самолет - скъп си е бил - най-вече заради това , че е бил от титан - много скъпо технологично решение, но е бил изключително иновативен - все още няма бомбардировач като него - да се движи със скорост 3000 км./ч
  • 25 КЪШпировски

    18 7 Отговор
    Колеги, така е, руската техника не е модерна и изпълнява само задачата, никакви странични функции. Все пак докато американците проектираха химикалка с течно мастило, която да работи в безтегловност и оцениха проекта на пет хиляди мильона доларес, Гагарин се усмихваше и си водеше записки с химически молив...
  • 26 123

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЗНАВАЧ":

    Проблемът не е само в липсата на пари. Примерно пр. 23 е с посредствени характеристики и е окепазен още на ниво проект и е допълнително влошен в процеса на строителството. Отделно, че много не са можели да си ги правят сами и се е предвиждало да ги внесат от чужди държави. По-добре, че не са го завършили, защото щеше да е едно голямо нищо.
  • 27 Анонимен

    1 1 Отговор
    Познайте кое е шестото неродено чудовище?

    Коментиран от #29

  • 28 Миямото Мусаши

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "mediator37":

    Така е , и вместо японците да направят една цяла ескадра от кораби с тези суровини, които да изпълняват много по голям брой тактически бойни действия , те правят ограничен брой , което ги прави автоматично мишени без подкрепа , и съсредоточава целият бой върху тях. Мусаши прави първо и последно плаване с половин резервоар гориво , на самоубийствена мисия , като самотен самурай срещу цяла армия , възвишено и героично от японска гледна точка , но съвършено безполезно и тъпо от военна гледна точка.

    Коментиран от #30

  • 29 Преброяване на бесните язовци

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Анонимен":

    Бъдещото отроче на полу-ръста и Ернасран? 😂
  • 30 123

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Миямото Мусаши":

    Проблемът е, че включват Ямато в бойните действия много късно, когато вече не са останали много кораби и не могат да формират мощно съединение. Другият проблем е, че Ямато няма добро ПВО - няма централно целеуказване, ПВО системите са слаби, няма и самолети, които да го прикриват. Няма и ефективен дозор от леки сили, които да действат и да разузнават примерно на няколко десетки километра от кораба. Отделно, че качеството на бронята е по ниско от това примерно на британската и т.н и т.н. Та наистина се получава така, че хвърлят Ямато сам в огъня. Те даже не са си правили илюзии, че може да направи нещо кой знае какво, единствената цел е била да го забият в брега на Окинава и да го превърнат в неподвижна бронирана батарея, но даже и това не успяват да направят. Но основното е, че на Япония не и й стига индустриална мощ, за да воюва със САЩ, нито може да засегне индустриалната мощ на САЩ. Разликата е била огромна. Т.е. въпрос на време е САЩ да задействат потенциала си и да разгромят Япония. Част от японските адмирали го съзнават. Надеждата им е да нанесат бързо големи щети на САЩ и да ги склонят на мирни преговори, но това са празни илюзии.... Иначе Япония е принудена да тръгне по пътя на войната със САЩ заради ембаргото, което им налагат. То е заради японските действия в Китай.
  • 31 Иван

    9 9 Отговор
    Нека не се заблуждавате, че Русия няма потенциала и възможностите да направи всичко, което поиска. Страната с неограничените ресурси може да си позволи всичко, както и да намери умовете, които ще го постигнат, а както знаем те са на 99% руснаци. останалото са мнения по въпроса.. Сори на сбирщината, нарекла се САЩ..имат желание, но нямат капацитета!

    Коментиран от #34, #38

  • 32 АLFA Q 4

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    ЕЙ ТЪПЧО,, ШМАЙЗЕР СЛЕД ДВА ПЪЛ ИТЕЛЯ СИ ПЛЮЕ В ПАЗВАТА,, А КАЛАШНИКА МУ ТРЯБВА ПОЛОВИН ДЕН ДА СЕ ЗА ДЪХА, ИМА КЛИП ПРЕГЛЕДАЙ ГО, ЧЕ КАЛАШНИКА ГО ГАЗИХА С ТАНК В ПЯСЪКА НА ПУСТИНЯТА,, ИЗКРИВИХА МУ ДУЛОТО И ГАДТА ПАК ГЪРМЕШЕ
  • 33 ПОЗНАВАЧ

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Random":

    Това, че един форумен агитатор твърди че нещо не е така, не значи че наистина не е. Като почнем от Мосин и Макаров, които са всъщност Наган и Валтер, през първата руска ракета - Фау-2, руската атомна бомба - американска, руската совалка - копие на американската, руските автомобили - до един копия, прословутия ЗИЛ - и той копие на щатски камион.........Има ли смисъл да продължаваме?

    Коментиран от #35

  • 34 Един

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Ти нещо не си в час.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Винету

    6 2 Отговор
    Такива хубави и издръжливи Москвичи си правеха, защо се занимават с неща които не са им нито по джоба, нито по интелекта. Водка и сельодка и да здраствует Путин и Сталин....
  • 37 Н. Петров

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ":

    Това го твърдят само хора, които не са ходили в казармата. Останалите знаят как "работи" руското въоръжение.

    Коментиран от #39

  • 38 Н. ПЕТРОВ

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Ти на коя планета живееш? Русия има БВП на човек от населението по-нисък от Румъния и 6 пъти по-нисък от САЩ. Това, както са износител на петрол номер 1 в света. А, без петрола щяха да са на нивото на Албания или по-зле.
  • 39 Татко ти

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Н. Петров":

    Ходили сме в казармата и наистина знаем как работи руското въоръжение.Не случайно по цял свят хората казват-безотказно като Калашников.