22 Май, 2019 14:52 12 408 28

LED-осветлението вреди на зрението

  • led-
  • светодиод-
  • зрение-
  • здраве

Светодиодните електрически крушки харчат по-малко енергия, имат по-ниска работна температура и по-дълъг живот от предшествениците си с нажежаема жичка. Освен това яркостта, температурата и цвета с помощта на специален панел или смартфон. Светодиодите обаче имат и "тъмна" страна, съобщава UberGizmo.

Френската Агенция по храните, околната среда, охраната на труда и промишлената безопасност (ANSES) предупреждава, че излъчваната от LED-лампите светлина нанася вреда на човешкото око. Експертите на агенцията са достигнали до извода, че светодиодите за "фототоксични" и действат разрушително върху ретината.

От ANSES са разделили LED-светлината на типове, като топлите цветове нанасят най-малко вреди на зрението, а хладните са най-фототоксични. В доклада за изследванията на агенцията се твърди още, че независимо от интензитета си светодиодната светлина "ускорява стареенето на тъканите на ретината", намалява остротата на зрението и предизвиква дегенеративни заболявания като макула или т.нар. жълто тяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    31 41 Отговор
    Пълни глупости говорят, все едно старите крушки са много полезни за очите и ги възстановяват. Ами по същата причина слънцето е изключително вредно и може да увреди очите ви ако гледате към него и то много по-бързо отколкото една лед крушка. Точно обратното, лед крушката е една от полезните, няма живак, няма похабена енергия във формата на топлина и пестите много от това, че не сменяте крушки, не амортизира инсталацията ви, особенно на стари къщи. Всеки един източник на светлина влияе на ретината, тръбните монитори и телевизори направо пържеха очите, ама никой не се оплакваше, а в днешно време точно лед технологиите спестяват най-много от страничните ефекти при монитори, телевизори, телефони и осветление.

    Коментиран от #4, #27

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Batushka

    17 19 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    Сигурен ли си че не мигат ....да си чувал за честота на променливия ток?50 херца ...

    Коментиран от #5

  • 4 Този

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Глупавия си ти.. Хайде да се информираш малко за ефектите на светлината, излъчвана от нажежаемата жичка... Хайде да се информираш как се отразява ултравиолетовия спектър излъчван от нажежаемата жичка и какво става при отсъствието му.. А също и ефекта с трептенето който колегата спомена..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 LED драйвер. Какво е това животно?

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer":

    А ти откъде ги изкара тези 50 херца мигане на светодиодно осветително тяло? В заглавието съм ти дал гатанка. Виж за какво служи лед драйвера. Другият вариант за захранване е с прав ток, обикновено стабилизирани 12 волта за лед лентите. Е и от там ако успееш да докараш мигане, ще те призная за велик трол.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 най добре

    15 0 Отговор
    на лоена свещ,,,,,
  • 9 Аланкоолу

    12 1 Отговор
    За първи път чувам заболяване макула или жълто тяло ....
    Макулата е част от ретината. Не пишете глупости
  • 10 onq s konq

    17 1 Отговор
    Има идиоти които гледат втренчено в светодиодните крушки до ЗАХЛАС...не правете като тях!

    Коментиран от #25

  • 11 ...

    19 2 Отговор
    Почти всички енергоспестяващи лампи, LED TV, монитори и т.н. мигат с някаква честота, което не се забелязва от очите, но е вредно.
    Специално масовите LED лампи излъчват светлина с неравномерен или прекъснат спектър, флоресцентните лампи масово излъчват радио-честотни смущения, старите при счупване могат да отделят тежки метали.
    При купуването на една некачествена енергоспестяваща лампа реално се вреди повече на природата по времето на пройзводството, от колкото евентуалните емисии които би спестила.
    Най-стария известен съврвменен картел е точно при електрическите лампи с нажежаема жичка - живота им се ограничава на 1000 часа. Има няколко лампи от преди картела, които още светят. Най-старата е от 1901 в Livermore САЩ... Съвременния варинат е ЕС да наложи на лампи, които ако изгорят на първата година няма да може да им се изплати евентуалната икономия на ток...
    В тази връзка не се очудвам, че някой е доказал дегенеративни процес в следствие на изкуствената светлина.
  • 12 LED

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    ЛНС мига и още как, а тоя пример с котлона е просто абсурден. Това че не виждаш премигванията с честотата на напрежението не значи че ги няма.

    https://www.youtube.com/watch?v=eUprJS9sXYU

    Има разлика между енергопестящи и диодни. Статията е за диодните, които светват веднага с пълна сила, а не за енергопестящите (които работят на принципа на луминисцентните), които достигат със закъснение максималната си сила.
    #1 Има вредна светлина при LED осветлението, съответно при LED мониторите, затова има и очила със стъкла Blue blocker филтриращи вредния спектър, който не е само при LED, а си го има и в дневната светлина, затова пречи и на заспиването гледането в LED екран (отделянето на мелатонин).... . . .. .

    Коментиран от #17

  • 13 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    Уточнете се , учените ! Кое е най-безвредно и полезно : газовата лампа,петромаксовата лампа,газената лампа,лоената свещ,борината или кандилото ??? Видно е , че електриката ще ни излезе " през носа", защото ни е "най-еФтината у Европа" ! После има светлина, която много вреди на сексуалните отношения !? Моля,експертите да дадат мнение .... И по - сериозно. Къде са Херц,Волта,Фарадей, Едисон и Тесла? Чувам последният е започнал бизнес с електроавтомобили......?
  • 14 porek

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Освен това яркостта, температурата и цвета с помощта на специален панел или смартфон.

    ........
  • 15 Незнаещ

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    В същност при 50Хц мига цели 100 пъти.Синусуидата има 50 положителни и 50 отрицателни полувълни и минава 100 пъти през 0.

    Коментиран от #18

  • 16 Незнаещ

    3 0 Отговор
    И в същност белите светодиоди в LED крушките са UV диоди покрити с луминифор.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 mitacheto

    5 4 Отговор
    LED осветлението е заплаха за националната сигурност на САЩ
  • 20 Алфа Ромео

    5 2 Отговор
    Вярно е светлината е по-дразнеща, старите крушки правят някак си по естествена и не така дразнеща светлина.
  • 21 1212

    5 2 Отговор
    Добрутру. Мигам на парцали още с първите. У нас - само с нажежаема.
  • 22 bg 1

    6 2 Отговор
    Бях взел лед крушки, но ми направи впечатление че по-често мигам, а и ми действат депресиращо и ги махнах. За 5-6 лева повече за ток не си струва да ми е некомфортно.
  • 23 Повръщащия

    4 2 Отговор
    Събрание на малумниците ли има тука?

    Коментиран от #24

  • 24 Патето яки

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Повръщащия":

    Откъде да знаят че светодиодите работят с прав ток.
  • 25 Критик

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Само четем заключенията на учените. Оказа се, че единия път диодите са вредни, втория път не са? Значи ще ги използвам по времето, когато не са вредни. Въпроса е да го открия. Затова чета статията за трети път. Ти какво, да не ревнуваш че си купим ЛЕД лампа?
  • 26 Гост7

    2 0 Отговор
    До коментиралите: Кажете го на очите ми. Най-много се гордеех с острото си зрение до преди година. Тогава сменихме всички крушки у нас с Led. Сега и субтитрите виждам размазано. Надалече не виждам добре. Първо си мислех, че така ви се струва. Сега трябва да търся офталмолог. Не мога да повярвам! Само за една година! Имах най-острото зрение...
  • 27 Хипопу

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Това не променя факта, че има деструктивна форма върху зрениетозрението.
    Как да не са руптали срещу телевизорите и компютрите. Явно ти не си чел достатъчно. Още от малък, когато липсваха изследвания и интернет се говореше за вредното влиание на телевизорите и в последствие монитори.
    Всичко влияе зле. Но принципа на работа на лед крушки действа с пулсации и точно те са вредните. Докато при крушката с нажежаема жичка всичко се основава на просто нагряване.
  • 28 Иван Димов

    0 0 Отговор
    Лед крушките ми действат зле на зрението
    С обикновените нямам проблем