5 Юни, 2019 18:00 6 075 13

KLM инвестира в революционен самолет (ВИДЕО)

  • klm-
  • flying-v-
  • самолет-
  • летящо крило

Холандската авиокомпания KLM обяви, че ще финансира разработката на нов пътнически самолет тип "летящо крило", съобщава CNN. Flying-V е предложен от Юстус Бенад, студент в Техническия университет в Берлин, и е кръстен на едноименния модел електрическа китара на Gibson, използван от Джими Хендрикс.

"Летящото крило" се смята за най-ефективния тип самолетна конструкция. Първите машини от този тип са проектирани още преди Втората световна война.

Flying-V ще харчи 20% по-малко гориво от Airbus A350 при сравним капацитет от 314 пътници, сходен обем на товарния отсек от 160 кубични метра и приблизително същите габарити. Бенад първоначално предложил проекта си на Airbus, но от KLM проявили много по-голям интерес.

По план първият прототип на Flying-V трябва да полети през октомври. От KLM смятат, че ако вложат достатъчно средства в проекта, пътническото "летящо крило" може да влезе в експлоатация не по-късно от 2050 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геро

    30 14 Отговор
    Голяма работа.
    Руснаците пък са тествали Мега супер хипер нова балистична ракета, която може да се фръга чак до Луната и пра'и мазало там. Без аналог досега по света...
  • 2 Санкция

    23 1 Отговор
    Интересна конструкция. Надявам се да промени авиацията, защото в момента това е нещото което замърсява най-много, а не автомобила.

    Коментиран от #4

  • 3 Луфт Вафел

    8 7 Отговор
    Този РЕволюционен самолет е прекопиран от немски бомбардировач от ВСВ ( Втората световна война) ...някъде от към 1944г ..има картинки в нета

    Коментиран от #7

  • 4 Мар

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Санкция":

    Не са и самолетите...
    Най-големият замърсител са корабите - оромна консумация на най-нискокачествено гориво.
    Слава Богу - вече собствениците са задължени да ги преоборудват за втечнен природен газ.

    Коментиран от #5

  • 5 Странгер

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мар":

    Интересно кой ще имиспи метонова уредба за двигател работещ на мазут буквално? Иначе си прав

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Батката-Баш майстора

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Странгер":

    Освен, че вече са ти измислили, текат и разработки да станат с водородно клетки.
  • 7 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Луфт Вафел":

    Като започнете да величаете тези немци, та чак ставате смешни! Първия самолет тип "Летящо крило" е Northrop XB-35 - още преди началото на Втората световна война. Вземи ти чети, а вместо да даваш акъл на другите.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    А само да попитам кога според теб е била ВСВ, понеже на посочения от теб самолет първият му полет е бил юни 1946г.?

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Посочения от мен самолет е бомбардировач, който се доближава до тегло със самолета от статията и е проект от 1935 г. А първия полет на изтребител тип летящо крило е от 1942 г. пак на Нортроп: https://en.wikipedia.org/wiki/Northrop_N-9M Това са 2 години преди прехвалените шваби. Та пак да кажа - четете, не е трудно.
  • 10 Цар Вул

    2 1 Отговор
    Да ама ни е ще си имаме ЕФ 16 Раптор!Нека ги е яд КЛМ!Може да ги получим и на п.ткин ден ама ще са ни необходими да возят дебелото шкембе на "Македонеца"от РУСЕ!!!!!
  • 11 гост

    3 3 Отговор
    Ако годината на предполагаемо пукане в действие е вярна, то какви надежди какво нещо коментират? Вижте Спейс Х с какви темпове се развива, за 10г. разработиха ракети, та сега и междупланетарен кораб до Марс строят, който трябва да е готов и да е минал изпитания до 3г. На сегашните самолети им отнема по 5г. само, за да сложат нови двигатели и електроника на старо корито, обновления в дизайна изразяващи се в извити крила или аеродинамични подобрения траят поне 10г. Ето Бойнг има нужда от 8 месеца да премахне опасен софтуеър от МАКС самолетите и казват, че до нова година няма да ги върнат в употреба. Щом го има на проект, значи 5г. трябва да са достатъчни за построяване и тестване, а не 25г.
  • 12 Ползват турбини

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Странгер":

    Не тия буталните двигатели!
  • 13 гост

    3 0 Отговор
    Джими Хендрикс свири с Фендер той е беден музикант и е нямал пари за скъпи инструменти , дефакто той прави най-голямата им реклама на китарите фендер