Last news in Fakti

26 Юни, 2019 17:27 5 973 31

Русия разработва нов пътнически самолет

  • цаги-
  • самолет-
  • авиолайнер

Централният аерохидродинамически институт "Николай Жуковски" (ЦАГИ) представи проект за авиолайнер за дълги разстояния по поръчка на Министерство на промишлеността и търговията. Самолетът ще може да превозва 200-250 пътници и да изминава до 9 000 км без презареждане.

Сходни характеристики притежава теснофюзелажният Airbus A321XLR, който ще може да превозва повече от 200 души на разстояние 8 300 км. Boeing също разработва самолет от този сегмент, но не разкрива параметрите му.

Според заданието от Минпромторг новият руски авиолайнер ще трябва да харчи 30-35% по-малко от досегашните руски разработки. Фюзелажът ще има кръгло сечение, а за крилата се предлагат два варианта със стреловидност 30 градуса или "с малко повече". Първите изпитателни прототипи трябва да бъдат готови до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    31 53 Отговор
    А спътници, които да го насочват ще има ли, или ще разчитат пак на американските?

    Коментиран от #4

  • 2 Мигел

    28 49 Отговор
    Като гледам как се представя първия питнически самолет в след Съветска Русия,половината цена за билет за "новия" пътнически самолет трябва да е за застраховка живот за пасажерите иначе само пияните рашки ще летят с тях,никой нормален човек не би се возил на падащи самолети на дърва и въглища:)

    Коментиран от #9

  • 3 гост

    30 46 Отговор
    Айде нема нужда - поредни руски летящ москвич дето от три , два падад сами ...
  • 4 Готин ама не съвсем

    52 32 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Абе глупендер, руснаците си имат собствена система за глобално позициониране и не разчитат на чужди!

    Коментиран от #6, #8, #13, #15

  • 5 зъркел

    64 21 Отговор
    Самолетите им са добри на руснаците. Отстъпват по глезотии на Боинг и Ейърбъс. Но относно възможности на полет, по нищо не отстъпват. Учудваща е подигравката ви с руснаците. Те правят много неща. А и сайтовете им са пълни с интересна наука, литература. Аз българина се учудих на родните ни постни сайтове.а ония имат какво ли не. Самолетостроенето им е на ниво. Понякога правят аварии, но главно по човешки пропуск или саботажи отвън, но техниката им е надеждна.

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Бесен Язовец

    23 33 Отговор

    До коментар #4 от "Готин ама не съвсем":

    Имат, един гол курец, тойти русняци ! От 100 спътника изстреляни в орбитата, ако работят поне 10, пак го смятат за успех ! Чудя им се, защо изхарчиха толкова пари, за този космодрум - Восточний ?? Направиха само няколко неуспешни запуска от него и млъкнаха, а онзи чифутин, шефа на Роскосмос по цял ден в Инстаграма виси и с какви ли не глупости там се занимава !

    Коментиран от #26

  • 7 Тисъна

    10 7 Отговор
    А бе не знам кво имат нашите, ама не дават като Ганя- сегашния пари залудо...
  • 8 Borislav Popov

    21 14 Отговор

    До коментар #4 от "Готин ама не съвсем":

    Назад си с мат'ряла ве, каскет. ГЛОНАСС го спират, понеже западни технологии и денги нйет.. Факти писаха вече за това, ама руските тролове ги няма в коментарите. Не знам защо така...
  • 9 Мислете

    21 17 Отговор

    До коментар #2 от "Мигел":

    Да ти кажа, май напоследък падат американските Боинг 737, даже си признаха, че имат конструктивна грешка. Не съм чувал наскоро да е падал руски самолет. Може пък да греша, осветлете ме, за кой руски самолет забраниха кацанията в много летища, освен преди много години заради шума?

    Коментиран от #14

  • 10 Бай Яни

    15 13 Отговор

    До коментар #5 от "зъркел":

    Серсем, бяха добри, особено АН, а верно, те са Украйнски, сори. По политически пречини, закриха заводите.
  • 11 Бай Яни

    26 15 Отговор

    До коментар #5 от "зъркел":

    Аз се учудвам на твоята тъпотия. Още през 1915 година България е конструирала самолети. И е произвеждала самолети. До 1969.пак по заповед на КПСС, 🤔. Мошностите са демонтирани и изнесени към Украйна. Опитваме се да произвеждаме собствен автомобил на базата и закупиният от Рено патент. След разработването на Алпин-Булгар алпин А110А, и успехите на Братя Чубринови през 69 производството изведнъж е спряно. И познай кои се опита после да ги зглобяват. А Алпин 110А е изцяло Българска разработка и се зглобяваше в Пловдив. И пак,, русите,, не могат да ни до гонят по постижения. Дори на Мир, бордовите компютри са български, идиот, от Правец са. Кой ги научи на технологии твоите,, братя,, върни лентата назад и са провери за техническият състав на русите изучавали в техническият университет.Асен Йорданов конструирал първият Бойнг. Тук какво ще кажеш келеш. Изучават ни даже и Американците., прочети историята за националната ни гордост Йорданов, послал пътя за родното авиоинженерство и самолетостроене. Чети история и тогава се изказваи.

    Коментиран от #17

  • 12 СССА

    5 16 Отговор
    Ако руснаците отделят 1% от военния бюджет ще са на върха и ще са по добре от всички страни в света, но те не желаят. Американските самолети залагат на автоматичното управление, а руските на ръчното.Затова са по надежни нищо, че са по груби. Някой от вас качвал ли се е на руски самолет, или само на западните и най вече на Ербъс А 318.Не може да коментираш без да имаш база сравнение.Ако искате идете и си платете има достатъчно симулатори проверете и вижте разликата.
  • 13 Бай Яни

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Готин ама не съвсем":

    Искаш да кажеш, имаха, но я закупи АМАЗОН и я доразвива. В момента в Европа и Авразия исползват ГАЛИЛЕО.. Тц, сам прочети.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    6 2 Отговор
    И ще бъде най-вероятно с електроника Honeywell или някаква подобна западна, както и ще има опция за западни двигатели, например френските Snecma. Както са Сухой суперджет и новият Иркут, който изглежда доста добре между другото. Като цяло, руските самолети са с прекрасна аеродинамика но не толкова прекрасна електроника и двигатели. Затова прибягват до западните такива.
  • 17 Random

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Яни":

    Я пак,я? А110 бил българска разработка? Ти си за психиатър. А110 си е чисто френско. А завода е затворен щото сме нарушили договора. Защо иначе ще се местят в друга СССР държава? За самолетите не съм търсил,ама и там 100% говориш тъпотии.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дориан

    4 4 Отговор
    А швабите си произвеждат дизелови талиги и се радват като малоумни. А от Румели гледат с интерес.
  • 20 стоян георгиев

    5 9 Отговор
    нови картинки от маша и мечока.самолети ,автомобили ,телефони ...,но само на картинки.освен ракети и бомби друго от русия произведено няма.то и ракетите имса 80 годишни ,но минават за нови .
  • 21 един от всички

    6 6 Отговор
    Тези,които се подиграват,нека да отговорят -а ние (България) какво разработваме? А,забравих -преди няколко години Бойко ни призова да отглеждаме овце,че Катар,Турция обичали да хапват агнешко...-:)))

    Коментиран от #24

  • 22 Ушанков

    5 2 Отговор
    Пак ли чертежи?
  • 23 Ивайло

    6 3 Отговор
    Добре, но трябва да оборудват всяко пасажерско място с катапулт от изтребител, така за всеки случай!!! ;)))

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да да

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "ss14":

    Абе с нас да я сравни по стандарт на живот и МРЗ. Много правят, ама все пияни и гладни! Почти 150 мил. простаци и огромна теритотия имат БВП на Испания! Те и испанците нищо не правят!
  • 26 голем смех

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    А пък любимите ти кравляди и до момента се молят на Роскосмос да им дадат някой двигател да си изстрелят техните сателити

    Коментиран от #29

  • 27 Боинг 737 МАХ

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ивайло":

    С какво да го оборудвад боинга? С катафалки?

    Коментиран от #28

  • 28 111

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Боинг 737 МАХ":

    Boinga s kof4ezi vmesto mesta za po burzo
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Националист

    2 0 Отговор
    Браво на братушките!
    Злобарите нищожества русофоби няма да пропуснат случая да си покажат "високото" си ниво на интелект.
  • 31 359

    3 0 Отговор
    Който излива гадории срещу Русия и руските самолети, някога работил ли е по обслужването на Руски самолети?
    Самолетите им - конструкцията, двигателите, приборите, колесника всичко им е надеждно и сигурно!