2 Юли, 2019 19:14 6 441 12

Швейцарци добиват керосин от въздуха

  • керосин-
  • слънчева енергия-
  • гориво

Екологичните проблеми и нестабилните цени на нефта принуждават инженери от цял свят да експериментират с различни източници на възобновяема енергия. Екип от учени от Висшата техническа школа в Цюрих обаче е стигнал по-далеч от всички и добива въглеродно гориво от въздуха.

Експериментална установка, работеща по оригиналния способ, вече функционира в Швейцария и дори в условията на средноевропейски климат успява да синтезира по 100 милилитра керосин в денонощие. Системата извлича вода и въглероден двуокис от въздуха и ги разлага с помощта на слънчева енергия.

Резултатът от реакцията е изкуствен газ, който се състои от водород и въглероден окис. Получената смес се използва за получаването на въглеродно гориво, включително керосин.

Следващият етап от проекта на швейцарците предвижда създаването на голяма енергийна станция на слънчева енергия. Строежът вече е започнал край Мадрид, а целта е да се постигне рентабилен добив на керосин в промишлени мащаби.

По предварителни оценки соларни панели с площ 1 квадратен километър могат да осигурят достатъчно енергия за производството на 20 000 литра керосин на денонощие. Слънчев генератор с 1/3 от площта на пустинята Мохаве или около 3 500 км2 пък би задоволил напълно нуждите на авиацията по цял свят.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    15 4 Отговор
    Дано скоро пуснат и самолети на батерии,че тия съвсем изперкаха!!! Толкова ток ще движи влаковете по цял свят!!!
  • 2 Николов

    70 3 Отговор
    Много сте назад. В БДЖ добиват нафта от години от въздуха, всички машинисти и служители.
  • 3 Баба Вуна

    31 2 Отговор
    А българина добива ракия от всичко! И литъра е 8-10лв! А на керосина каква е цената за литър?

    Коментиран от #6

  • 4 Шляхтиц

    20 9 Отговор
    През годините 1968, 1970 група швейцарски учени се бяха амбицирали да направят машина, на чийто вход да подават трева и фураж, това с което се храни кравата и машината да направи млеко. Така и не успяха. Човек трябва да съзнава НИЩОЖЕСТВОТО си пред ПРИРОДАТА, БОГ, ГОСПОД, ВСЕЛЕНА, КОСМОС............
  • 5 оня с дроня

    14 2 Отговор
    И как така у нас няма квоти да си сложиш соларна станция на двора-длъжни сме да ползваме услугите на енергото а на тия им разрешават да ползват километри площ ?

    Коментиран от #7

  • 6 оня с дроня

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баба Вуна":

    Абсолютно вярно,само че държавата и тук побърза да се намеси-може да произвеждаш само колкото може да изпиеш...и се налага да свикваме да пием по много-250-300 литра годишно.
  • 7 гост

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "оня с дроня":

    Нещо си чул , ама недочул !!! Можеш да си слагаш в двора колкото искаш инсталации , но не можеш да накараш енергото да ти изкупува тока от тях !!! Щото мандалото лопна !!! А за тебе си си прави колкото искаш ток ! Ако имаш пари за "инсталациите" де !!!

    Коментиран от #9

  • 8 Ъъъъ

    9 0 Отговор
    Нишите упраляващи от 10г. насам надминаха и швейцарците и бдж и ракията дават ни въздух и прибират парата.
  • 9 оня с дроня

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Това, че няма кой да купи от теб е ясно.Проблемът дори не е в парите, те така или иначе се връщат във времето. Да, дворът е твой ,но дотам. Трябва да отговаряш на десетки условия, като например да не вредиш на пчелите на съседа и разрешения от още толкова бирници. Всички искат рушвет...и начинанието ти се обезсмисля.
  • 10 ДОКО

    5 0 Отговор
    ДРУГИ ПЪК УЧЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ ПРАВЯТ БОГАТСТВО ОТ ПОЛИТИКА И ДЕМОКРАЦИЯ..И ЛЕТЯТ БЕЗПЛАТНО ОПИ..
  • 11 stukar

    3 0 Отговор
    Добър ден! Складираш слънчева енергия във формата на въглеводород. Голям праз. Синтеза на течни въглеводороди от разни суровини се използва от над 100г. Друго е колко е рентабилен към момента.
  • 12 Един

    0 0 Отговор
    Е, то може и от някоя друга планета да се добива нефт ... ама каква файда!?