Last news in Fakti

30 Юли, 2019 10:22 4 323 4

Японски гуми произвеждат електричество

  • sumitomo-
  • гума-
  • електричество

Японската компания Sumitomo обяви, че е разработила нова технология за автомобилни гуми, които генерират електричество при въртенето на колелото. Така се произвежда допълнително захранване за бордовата електроника на колата.

От Sumitomo не споделят много подробности за технологията. Споменава се единствено, че във вътрешната част на гумата се вгражда устройство, наречено от компанията "енергиен колектор". Когато превозното средство се движи, той преобразува статичното електричество в ток при всяка деформация на гумата.

Количеството произвеждана енергия не е достатъчно за зареждане на батериите на електромобил или дори на фаровете. Електричеството обаче стига за захранване на някои датчици - например тези за налягането в гумите.

Това не е първата подобна технология. Още преди четири години в Женева Goodyear представи гуми, които генерират електричество и променят налягането си в зависимост от типа на пътната настилка, но за серийно производство дори не стана дума.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    15 3 Отговор
    мисля да ги сложа на дъстъра и да подменя 12 волтовия жак с 24 волтов, че да си сложа хладилник за бира в багажника
  • 2 гост

    7 1 Отговор
    Щом не може да захрани лед фарове за какво генериране на енергия иде реч? Много неща са възможни да се направят, но малко са разумни.
  • 3 Моше лихваря

    4 0 Отговор
    Малко като елетохидравликата на колата ми.Спестява някъде около 200-300гр гориво,но като се прецака се оказа ,че помпата струва1800лв,а втора употреба не излезе здрава помпа за около 2години.Мерси за такъв хайтек.
  • 4 незнайко

    2 0 Отговор
    Това е началото а къде ще е края никой не знае .