Last news in Fakti

3 Септември, 2019 19:19 3 138 7

Китайци отгледаха зъбен емайл

  • зъби-
  • емайл

Красивите бели зъби са мечта на всеки и медицината постоянно търси нови методи за регенерацията и възстановяването им. Една от най-важните части от структурата на зъба е емайлът. Той превъзхожда по здравина и твърдо всяка друга кост в човешкото тяло, но за съжаление не регенерира.

Китайски учени се опитват да решат проблема с отглеждане на емайл в лабораторни условия и твърдят, че са постигнали здравината на естествения. Те са разработили специален гел, който при втвърдяване достига качествата на природния първообраз.

Формирането на емайла става в стадия на развитие на плода, но после губи клетъчната си структура. Кариесите и други зъбни заболявания го увреждат, но невинаги го унищожават напълно.

Основен проблем при отглеждането на изкуствен емайл е синтезирането на клъстери от калциеви фосфати под формата на "опаковъчна" структура с достатъчна плътност и здравина. Екипът от университета в гр. Джъдзян е успял да създаде такива с диаметър едва 1.5 нанометра, което съответства на размерите на човешкия емайл. Технологията за производството на гела остава тайна, но китайците все пак разкриват, че са използвали триетиламин, който забавя слепването на частиците калциев фосфат, а това на свой ред е позволило да бъде "опакована" плътно структурата на емайла.

Експериментите са провеждани с увредени и извадени зъби, съхранявани в среда, която пресъздава условията в устната кухина. Процесът на регенерация е отнел 48 часа, през които е бил създаден емайл с дебелина едва 3 микрометра или 400 пъти по-тънък от естествения. Опитите обаче продължават с усъвършенстване на гела върху опитни мишки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоматолог

    5 9 Отговор
    Всеки който поне малко разбира ще каже, че това е глупост. Емайла има отганична матрица, която е индивидуална и зависи от ДНКто и неорганичен пълнеж. Освен ако всички китайци са с еднакво ДНК и съответно емайл

    Коментиран от #3

  • 2 onq s konq

    10 2 Отговор
    Доколкото разбрах от статията,в момента Китайците емайлират зъбите на мишките си
  • 3 Зъбар

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Стоматолог":

    Хората твърдят, че са създали материал със сходна твърдост на емайла и че в бъдеще ще може да се ползва за негов заместител. Не твърдят, че са отгледали емайл или че са го накарали да се регенерира.

    Коментиран от #4

  • 4 Стоматолог

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Зъбар":

    Материали със сходна твърдост на емайла, който се използват като заместители на зъбните тъкани има от много време, казват се пломби
  • 5 Статист

    0 0 Отговор
    Като гледам лайковете, вашите читатели не са от най- интелигентните :)
  • 6 Лора

    1 0 Отговор
    Зъбите, най не трайните части в човешкото тяло или кости в човек изобщо..! Казват, че емайла бил твърд и здрав, така ако човек не се храни и пие течност..! Китайците могат да измислят нещо, което няма да бъде като материал полезно..! Още едно страдание за човек..
    ! Използват стомалозите някакъв гел, който ми дава представата, но не и вярата...! Руши се зъбът, който има възможност, прави винтова протеза и това е изхода...!
  • 7 Diogen

    0 0 Отговор
    Kyoto nyala vuzmojnost si pravi bez vint.