Last news in Fakti

16 Септември, 2019 14:09 2 932 1

Да оцветите колата си за 15 мин. (ВИДЕО)

  • боя-
  • ултравиолетова светлина-
  • оцветяване
Да оцветите колата си за 15 мин. (ВИДЕО) - 1

Да постигнете индивидуалност с нови цветове върху колата си, смартфона или обувките е леснопостижимо според група учени от Масачузетския технологичен институт. Те са разработили специални багрила, наречени PhotoChromeleon, които променят цвета с използването на програма и облъчване с ултравиолетови лъчи.

Да оцветите колата си за 15 мин. (ВИДЕО)

При тестване на технологията инженерите на MIT използват цианово, пурпурно и жълто фотохромно багрило. Според разработчиците е възможно да се рисува върху почти всяка повърхност и така да се оцветяват предмети от детски играчки до каросерии за автомобили. След прилагане на разтвора обектът се поставя в камера, където с помощта на прожектор се облъчва с ултравиолетова светлина и променя цвета си в съответствие с дадена програма.

Процедурата по оцветяването на един автомобил например отнема от 15 до 20 минути. Използването на тази технология може да намали производството на вредни за околната среда багрила, както и да намали количеството на вредните отпадъци. Междувременно потребителят ще може да придаде на всяко от своите неща индивидуален облик, който може да бъде променен в зависимост от настроението или например от годината.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    3 1 Отговор
    Яко е